Att arbeta mindre

UnknownMånga drömmer om att arbeta mindre och nu visar framtidsforskningen att många av oss kommer att göra det snart. Egentligen är många arbeten som finns redan ganska onödiga, inget som behöver finnas för överlevnad eller basala nöjen utan något vi har skapat. Inom 20 år spås det att automatiseringen med robotar som gör mycket av de vanligaste arbetena, kommer att göra att hälften av dagens arbeten inte finns längre. Istället tror man att vi kommer att lära oss hur vi kan bygga vårt samhälle så att inte 8-timmars arbetsdag är hopkopplat med den penganivå vi behöver för att leva det liv vi vill. Kanske en del av det allmänna som hyror och allmänna kommunikationsmedel är helt gratis vilket gör att varje person inte behöver ha lika mycket lön för att försörja sig. Tack vare automatiseringen kommer vi att kunna ägna oss åt det viktigaste, det vi inte kan lämna till robotar. Mänsklig kontakt och beröring. Djupa samtal och nära relationer. Bekräftelser, känslan av att tillhöra ett sammanhang och vikten av att vara betydelsefull. Det kan inte robotar ge oss. Men att vi slipper tunga, svåra arbeten med många arbetsskador, monotona arbeten, tråkiga arbeten och kan istället skapa en ny typ av värld.

conversation-timrb-55444602@N00-217448857-flcikr-ccbyncnd2Men oavsett exakt hur det kommer att bli är den stora frågan vad vi kommer att använda den extra fritiden till? Tänk dig att du arbetar totalt 15-20 timmar i veckan. Vad gör du i så fall med resten av din tid? Jag som har bott i 15 år på ett ställe dit många svenska barnfamiljer har kommit för att ta en Thaimout, en paus mitt i livet, har sett möjligheterna och svårigheterna som uppstår när vi helt plötsligt får mycket mer fritid. Möjligheterna att verkligen använda den tiden till att ha tid för sina nära och kära, att ha långa, långa samtal utan att avbrytas av att någon behöver rusa iväg. Möjligheten att få tid för reflektion och tid till att ha riktigt långtråkigt som i sig sedan kan skapa nya kreativa idéer och planer. Möjligheten till tid att hjälpa andra, finnas som stöd utan att behöva få något igen alls. Tid för kärlek och närhet. Tid att bara vara.

s1cj4m_couple-arguingSamtidigt har jag sett de som inte har klarat denna stora omställning. Där de negativa familjemönstrena bara har förstärkts då ännu mer tid finns. När man inte längre bara ses snabbt i dörren som förr då ingen behövde ta tag i konflikterna eftersom tiden aldrig fanns, kommer insikten att nu måste vi mötas och ta tag i det som vi sopat under mattan alltför länge. Men fast tiden finns kanske inte erfarenheten och vanan att lösa konflikter finns. Då hjälper det inte att det finns mer tid. Jag brukar säga att här, där många får mycket mer tid blir allt tydligt. Om man har i botten en god, stabil, fin grund så kommer den lättare fram till ytan. Om skalet där under har krakelerat kommer också det fram i ljuset. Då kan vi inte längre censurera utan allt kommer fram i tydlighet. Samma sak gäller oss själva. Vissa tappar självförtroendet när de inte GÖR något. Behovet av att vara behövd är ibland stort och när vi plötsligt tappar den kan känslan av att betyda något minska. Men många gånger är det en viktig och nödvändig process. En tid för att ifrågasätta sig själv och sina val. Det leder oftast till helt nya insikter, nya vägval, tydligare värderingar.

Yoga 14Så alltså borde mer tid göra att vi blir mer sanna. Vi hinner stanna upp och slutar fylla oss med aktiviteter, saker, allt praktiskt och hinner tänka de viktiga tankarna. De som gör att vi lär oss något om oss själva och andra. Så vill jag välja att se den kommande utvecklingen. En ny tid med nya typer av människor. Sannare, mer närvarande, mer i enlighet med sin passion och sina talanger. Mera i sig själva.

Vad tror du?

Hur har du upplevt det när du har fått mycket ledig tid? Vad händer med dig då?

Varma hälsningar
Camilla

2015-02-22T08:18:43+00:0022 februari, 2015|Definiera livet|13 Comments

13 Comments

 1. Ola Forsberg 22 februari, 2015 at 08:47 - Reply

  Fantastisk artikel. Håller med budskapet till 100%. Samtidigt är det lite skrämmande, vad ska vi ägna vår tid till?
  Vi står högst upp på Maslows behovstrappa och kikar ut i framtiden. Vart ska vi ta vägen? Vad ska vi göra? Vad ger mig mening och tillfredställelse?
  Hjälp!!

  • Camilla Lebert Hirvi 22 februari, 2015 at 09:45 - Reply

   Hahaha Ola! Kanske vi behöver bygga på Maslows trappa med några nya trappsteg nu, vem vet?? Med den nya världen ställs alla gamla mönster och ramar ur spel och vi behöver pröva oss fram till helt nya sätt att leva. Spännande och visst kan det vara skrämmande att inte veta. Men för mig är att inte veta bara spännande 🙂 Jag väljer att se möjligheterna med det nya och inte riskerna. Jag tror på människan. Vi ska nog klara det, tänker jag 🙂

 2. Fredri 22 februari, 2015 at 08:59 - Reply

  Livet går snabbt! Börja gör det du älskar nu. Arbeta i din egen takt för det är glädjen o friden som du vibrerar med som ger arbetet kvalitet o värde. Ju metr närvarande o balanserad du känner dig ju mer överflööd lkommer det du gör att komma tillbaka till dig! Det du fokuserar på växer. Vi skapar själva våra värdar. Hur vill du leva ditt bästa liv? Hur mycket vill du arbeta? Universum säger ja till allt som känns rätt för dig! Lyssna mer till kroppen o känslorna av frid o glädje som vägledare.

  Ha en fri dag!
  Ljus o glädje Fredrik

  • Camilla Lebert Hirvi 22 februari, 2015 at 09:42 - Reply

   Sant Fredrik! Jag stämmer in i kören: ”Börja göra det du älskar NU!”

 3. Marianne Staaf Gälldin 22 februari, 2015 at 09:12 - Reply

  Jag läser med stor glädje din text om mer ledig tid och mindre arbetstid. Det är en stor rikedom för oss om vi kan omskapa arbetskulturen till en levnadskultur med andra värden.

  Jag är avtalspensionär sedan ett år tillbaka och kan se tillbaka på ett framgångsrikt arbetsliv och ständiga val mellan mig, familj och arbete, där arbetet vann för det mesta. Jag önskar nu att jag gjort andra val i det gamla livet.

  Jag lever nu min dröm med att lyssna ödmjukt och noggrant till mitt hjärta och mina önskningar. Mina nära är med mig i min livsdröm. Jag har börjat träna min kropp, utveckla min andlighet, prova nya saker som jag tänkt på jag vill, läser mycket, njuter av naturen och vänner och familj, tränar mig att vara i stunden och undvika bråttom. Och …. jag vill gärna ha några professionella uppdrag så jag har detta i min dröm och önskar in det i livet för de närmaste åren.

  Jag tror att det är en bra mix att jobba mindre, vara ledig mer och leva så under en längre tid. Måttet pensionsålder kan på det viset tappa mening och man fortsätter leva och arbeta så länge man kan.

  Övergången till mer fritid har varit lätt och delvis beror det på att jag och min man har förverkligat några gemensamma resedrömmar som skapat så härligt nu-fokus och att vi fått känslan av att vi faktiskt kan göra våra drömmar. Jag har upptäckt att jag har många intressen, både gamla som jag lämnat pga tidbrist och nya som kommer till mig. Det är härligt att ha utrymme att njuta av dem.

  • Camilla Lebert Hirvi 22 februari, 2015 at 09:41 - Reply

   Underbart att höra Marianne om hur du har skapat så mycket fina saker i ditt nya liv genom att lyssna till ditt hjärta. Så sant att i det kommande samhället tappar pensionsåldern sin mening. Vi lever, bidrar och arbetar genom hela livet och inte med så stora skillnader mellan olika åldrar som det är idag.

 4. Ann 22 februari, 2015 at 09:19 - Reply

  Fascinerande. Vi är ungefär samma människa som för flera tusen år sedan, det är bara omständigheterna som förändras. Alla yngre människor lever ju dessutom sina liv i de smarta telefonerna. Hur blir det i framtiden?

  Nu har jag tid att göra det jag längtat efter. Men jag har fått insikt i att det hänger enbart på mig själv att det jag vill göra, ska bli gjort. Jag har skyllt på omständigheter. Nu ska jag anpassa mig till mina nya omständigheter och jag förstår att jag behöver stänga TV, dator, energier från andra människor och i stillhet lära mig att det inte är farligt, till och med tillåtet, att lyssna på min egen inre visdomsröst. Det är jag tacksam för.

  • Camilla Lebert Hirvi 22 februari, 2015 at 09:39 - Reply

   Klokt Ann att du stänger av och lyssnar inåt. Det är det som är svårt i vårt samhälle idag och många fastnar i görandet där ute utan att hinna reflektera över vad det ger för konsekvenser. Just som du säger: ”Det är inte farligt, till och med tillåtet, att lyssna på min inre visdomsröst” 🙂

 5. Susanne Jönsson 23 februari, 2015 at 13:19 - Reply

  Mm, precis så Camilla! Framförde tankar kring just det till en kollega för ett par veckor sedan. Något sådant här är oundvikligt i framtiden. En snar framtid, hoppas jag.

  -Det här med arbete, det känns så omodernt, utbrast jag vid ett samtal härom dagen. Och fick ett skratt i andra ändan av telefonen. -Får jag citera dig? frågade personen, en andligt välutvecklad och klok människa med en massa värdefulla kontakter. -Ja, självklart får du det!

  Ju mer vi pratar om saker, desto mera sannolikt är det att de händer, tror jag.

  • Camilla Lebert Hirvi 23 februari, 2015 at 15:57 - Reply

   Jag tror också att det är inom en mycket snar framtid Susanne! Vi kommer att vara med om detta och våra barn ännu mer. En total omvandling av synen på arbete, pengar och varande. Jag ser verkligen fram emot det!

   • Susanne Jönsson 28 februari, 2015 at 22:11 - Reply

    Min 7-åring tycker att skolan tar tid från oss. Han tycker att man borde vara ledig 5 dagar och gå i skolan/arbeta 2 dagar i veckan! Jag kan bara hålla med. Idag frågade han: Hur får man pengar? Det är genom att man säljer saker eller säljer sin tid, svarade jag. Jag vill inte sälja min tid, svarade han. Det kommer säkert att se annorlunda ut när du blir vuxen, sa jag och vi pratade vidare om det här. Vilka spännande reflektioner från mitt kloka barn. Det är tydligt att en större medvetenhet sprider sig. Jag är så nyfiken på framtiden!

    • Camilla Lebert Hirvi 1 mars, 2015 at 05:35 - Reply

     Wow Susanne! Vilka kloka tankar din son har! Så kommer det säkert att bli och meningslösheten med varför man ska lära sig en massa onödiga saker i skolan har mina barn alltid också ifrågasatt. De frågar alltid efter syftet och ofta kan jag inte svara. Då blir det ”Bara för att man har bestämt så att det kan vara bra att veta. Allmänkunskap” Låter helt ihåligt då jag inser att jag aldrig har använt liknande kunskaper. Min dotter frågade häromdagen varför man inte får lära sig att göra en budget och lära sig hur man driver ett företag i skolan. DET skulle vara användbart menar hon. Din son kommer att gå långt! 🙂 Ja, visst är framtiden så spännande! Kram

 6. […] På tal om tid så har Camilla Lebert Hirvi skrivit ett inspirerande blogginlägg om detta, se länken här. http://camillaleberthirvi.se/att-arbeta-mindre/ […]

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!