th1Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende. Att äga nästan obegränsat med pengar är en bild av drömmen om ett liv i total frihet och lycka. Trots att drömmen är stark har få verkligen tydliggjort drömmen och räknat på om det ens skulle vara möjligt. En tumregel som en del förespråkar är att om man from 20 årsåldern lägger undan 10% av sin inkomst varje månad når man ekonomiskt oberoende vid pensionsåldern. Men för oss andra som inte har gjort det och upptäcker i senare år att vi borde gjort val som leder oss dit, vad ska vi göra? Det intressanta är att det finns fem anledningar till varför så få blir ekonomiskt helt oberoende. Brian Tracy som arbetar med personlig framgång och i företagande som affärscoach har listat de vanligaste orsakerna till att fler människor inte uppnår detta åtråvärda tillstånd.

Trots att vi lever i den delen av världen där alla har samma möjligheter, om än lite olika förutsättningar, så är det få som uppnår den inkomst och ekonomisk trygghet som de verkligen önskar. För steget som kan göra skillnad är inte stort. Om en vanlig löntagare i Sverige skulle spara 1000kr/månad från att denne börjar jobbar tills pensionen (20-65år) och investera den omsorgsfullt med en avkastning på 10 %, skulle det bli en extra pension på hela 9 miljoner kronor.

Här är de fem vanligaste orsakerna till att få uppnår ekonomiskt oberoende

mad_money11. De har aldrig tänkt tanken
Folk tror inte att det är möjligt att uppnå. De kanske inte känner någon som är rik och det är tydligt i forskning att vi jämför oss mycket med människor runt omkring oss. Om alla runt oss har det knapert med pengar tror vi att det är så det ska vara. Ser vi andra som är rika och ser att de har lyckats har vi mer benägenhet att tro att också vi ska kunna uppnå det.
2. De tog aldrig beslutet
Det andra skälet till att människor inte blir ekonomiskt oberoende är att de aldrig bestämde sig för att bli det. Även om en person läser en bok, närvarar på föreläsningar, eller umgås med människor som är ekonomiskt framgångsrika, förändrar det ingenting förrän hen tar ett beslut om att göra något åt saken.
Om du fortsätter att göra vad du alltid har gjort, kommer du fortsätta att få vad du alltid har fått. Att ta beslutet är ett viktigt första steg mot att uppnå finansiell frihet.
avoiding-procrastination3. Kanske imorgon - uppskjutarbeteende
Det tredje skälet till att människor inte blir förmögna beror på förhalning; att de skjuter på saker. Människor har alltid en god anledning att inte påbörja vad de vet att de behöver för att göra framsteg. Det är fel månad, fel dag, eller fel år. Affärsförhållanden i deras bransch är inte bra, börsen svajar och räntan är låg men kanske ser det bättre ut imorgon. Men det finns aldrig en bättre tid att påbörja något än just nu!
4. De är inte beredda att betala priset
Det fjärde anledningen till att människor lever som fattiga pensionärer är vad vi kan kalla oförmågan att skjuta på tillfredsställelse. Den stora majoriteten av människor har en oemotståndlig frestelse att spendera varje krona de tjänar och till och med låna pengar på kredit för att köpa ännu mer. Om du inte kan skjuta på tillfredsställelsen och disciplinera dig själv från att spendera allting du tjänar kan du inte skapa ekonomisk trygghet. Gör därför budgetering till en livslång vana. Budgetering har skapat en djup och skön tillfredsställelse och tillit i mitt liv. När jag ser svart på vitt hur jag har det ekonomiskt behöver jag inte fastna i oro som är helt ogrundad och jag har koll så att OM det börjar se allvarligt ut, att jag då i tid kan agera och ta nya beslut.
images5. De saknar långsiktigt tänkande
Det femte skälet till att människor går i pension som fattiga är lika viktigt, om inte viktigare än alla de andra. Det är brist på tidsperspektiv. Få orkar se långsiktigt och tror också att de behöver göra jobbiga uppoffringar nu för att få det bra längre fram och väljer därför hellre att blunda för möjligheten att både kunna njuta nu och bygga för framtiden. För att kunna planera bra för framtiden behövs tid för planering. Avsätt tid till att planera din ekonomi och din ekonomi kommer att förändras radikalt bara av det!

imagesCA7QLOB2Är det då ens viktigt att bli ekonomiskt oberoende? Om vi vänder på det så finns det nog få saker som skapar mer stress och misär än just brist på pengar. Samtidigt är jag verkligen en av dem som förespråkar att leva här och nu och njuta av livet fullt ut. Det betyder inte att det inte går att göra både och.
Hur ser du på det? Vad gör du idag för att bygga din ekonomi också långsiktig? Vilka av ovanstående anledningar känner du igen hos dig själv och vad vill du förändra? Kommentera gärna!

Varma hälsningar
Camilla