Bli ekonomiskt oberoende

th1Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende. Att äga nästan obegränsat med pengar är en bild av drömmen om ett liv i total frihet och lycka. Trots att drömmen är stark har få verkligen tydliggjort drömmen och räknat på om det ens skulle vara möjligt. En tumregel som en del förespråkar är att om man from 20 årsåldern lägger undan 10% av sin inkomst varje månad når man ekonomiskt oberoende vid pensionsåldern. Men för oss andra som inte har gjort det och upptäcker i senare år att vi borde gjort val som leder oss dit, vad ska vi göra? Det intressanta är att det finns fem anledningar till varför så få blir ekonomiskt helt oberoende. Brian Tracy som arbetar med personlig framgång och i företagande som affärscoach har listat de vanligaste orsakerna till att fler människor inte uppnår detta åtråvärda tillstånd.

Trots att vi lever i den delen av världen där alla har samma möjligheter, om än lite olika förutsättningar, så är det få som uppnår den inkomst och ekonomisk trygghet som de verkligen önskar. För steget som kan göra skillnad är inte stort. Om en vanlig löntagare i Sverige skulle spara 1000kr/månad från att denne börjar jobbar tills pensionen (20-65år) och investera den omsorgsfullt med en avkastning på 10 %, skulle det bli en extra pension på hela 9 miljoner kronor.

Här är de fem vanligaste orsakerna till att få uppnår ekonomiskt oberoende

mad_money11. De har aldrig tänkt tanken
Folk tror inte att det är möjligt att uppnå. De kanske inte känner någon som är rik och det är tydligt i forskning att vi jämför oss mycket med människor runt omkring oss. Om alla runt oss har det knapert med pengar tror vi att det är så det ska vara. Ser vi andra som är rika och ser att de har lyckats har vi mer benägenhet att tro att också vi ska kunna uppnå det.
2. De tog aldrig beslutet
Det andra skälet till att människor inte blir ekonomiskt oberoende är att de aldrig bestämde sig för att bli det. Även om en person läser en bok, närvarar på föreläsningar, eller umgås med människor som är ekonomiskt framgångsrika, förändrar det ingenting förrän hen tar ett beslut om att göra något åt saken.
Om du fortsätter att göra vad du alltid har gjort, kommer du fortsätta att få vad du alltid har fått. Att ta beslutet är ett viktigt första steg mot att uppnå finansiell frihet.
avoiding-procrastination3. Kanske imorgon - uppskjutarbeteende
Det tredje skälet till att människor inte blir förmögna beror på förhalning; att de skjuter på saker. Människor har alltid en god anledning att inte påbörja vad de vet att de behöver för att göra framsteg. Det är fel månad, fel dag, eller fel år. Affärsförhållanden i deras bransch är inte bra, börsen svajar och räntan är låg men kanske ser det bättre ut imorgon. Men det finns aldrig en bättre tid att påbörja något än just nu!
4. De är inte beredda att betala priset
Det fjärde anledningen till att människor lever som fattiga pensionärer är vad vi kan kalla oförmågan att skjuta på tillfredsställelse. Den stora majoriteten av människor har en oemotståndlig frestelse att spendera varje krona de tjänar och till och med låna pengar på kredit för att köpa ännu mer. Om du inte kan skjuta på tillfredsställelsen och disciplinera dig själv från att spendera allting du tjänar kan du inte skapa ekonomisk trygghet. Gör därför budgetering till en livslång vana. Budgetering har skapat en djup och skön tillfredsställelse och tillit i mitt liv. När jag ser svart på vitt hur jag har det ekonomiskt behöver jag inte fastna i oro som är helt ogrundad och jag har koll så att OM det börjar se allvarligt ut, att jag då i tid kan agera och ta nya beslut.
images5. De saknar långsiktigt tänkande
Det femte skälet till att människor går i pension som fattiga är lika viktigt, om inte viktigare än alla de andra. Det är brist på tidsperspektiv. Få orkar se långsiktigt och tror också att de behöver göra jobbiga uppoffringar nu för att få det bra längre fram och väljer därför hellre att blunda för möjligheten att både kunna njuta nu och bygga för framtiden. För att kunna planera bra för framtiden behövs tid för planering. Avsätt tid till att planera din ekonomi och din ekonomi kommer att förändras radikalt bara av det!

imagesCA7QLOB2Är det då ens viktigt att bli ekonomiskt oberoende? Om vi vänder på det så finns det nog få saker som skapar mer stress och misär än just brist på pengar. Samtidigt är jag verkligen en av dem som förespråkar att leva här och nu och njuta av livet fullt ut. Det betyder inte att det inte går att göra både och.
Hur ser du på det? Vad gör du idag för att bygga din ekonomi också långsiktig? Vilka av ovanstående anledningar känner du igen hos dig själv och vad vill du förändra? Kommentera gärna!

Varma hälsningar
Camilla

2015-05-03T10:16:54+00:003 maj, 2015|Leva ett exceptionellt liv|13 Comments

13 Comments

 1. Birgitta 3 maj, 2015 at 11:14 - Reply

  Eller så tror man att man inte är värd det ?!

  Man har kanske blivit så tilltufsad av både livet och partners..
  Normaliceringsprocessen existerar (tyvärr)…

  Har själv drömmar om nåt helt annat än detta men folk säger konstant: ”jaha, hur ska du lyckas med det, ensamstående mamma och usel ekonomi”..

  Visst man skall inte lyssna på andra men jag vet inte hur jag skall frigöra mig fr gammalt tänk och begränsningar..

  Tack för jättebra blogg/inlägg..

  Mvh Birgitta Tiainen

  • Camilla Lebert Hirvi 3 maj, 2015 at 13:00 - Reply

   Hej Birgitta! Jag förstår. Det är verkligen inte lätt när omgivningens bild trycker på att då kunna lyfta blicken och våga börja drömma, planera och skapa en tydlighet i hur du kan nå en helt ny typ av framtid. Samtidigt är jag övertygad om att det går. Håller tummarna för dig! Lycka till!

 2. Bengt 3 maj, 2015 at 11:59 - Reply

  Hej. Så intressant att läsa. Sedan jag började följa dig efter att min fru gjort det, så har jag blivit mer klar över vad som egentligen är viktigt för mig. Det viktigaste för mig är att inte behöva oroa mig för min ekonomi dagligen pga för många utgifter. Mitt mål och det som är så enkelt att man nästan inte tror på det, är som du skriver – att inte äga något eller så lite som möjligt och minimera utgifterna. Att köpa och spendera pengar har förstås att göra med hur man mår själsligt. Mår man bra i själen har man inget behov av pengar förutom till överlevnad.Och för att må bra i själen så behöver man göra sig av med saker som ger falsk trygghet. Så verkar det ju vara. Mitt mål är att bo utomlands och skriva böcker, kanske jobba med människor som ex guide eller liknande.
  Det verkar inte finnas något annat sätt än ditt synsätt för att nå dit, har jag upptäckt efter att ha följt dig och dina ord. Så om några år hoppas jag att jag kan komma närmare målet med min fru. Tack och ha en fin dag.

  • Camilla Lebert Hirvi 3 maj, 2015 at 12:58 - Reply

   Vilken underbar plan Bengt! Roligt att du har blivit inspirerad och hittat ännu mer tydlighet i din ”kompass”. Lycka till med planen!

  • Anette Bernklo 7 juni, 2015 at 15:31 - Reply

   Jag håller verkligen med ovanstående och kan känna igen mig i att jag behöver inte så värst mycket materiellt dock har jag lätt för att vara för optimistisk typ som en tidsoptimist så jag får börja om igen typ. KRAM Anette

 3. Cattis 6 maj, 2015 at 23:02 - Reply

  Hej Camilla! Tack för ett bra inlägg som ger mig ny inspiration att fortsätta jobba mot mina ekonomiska mål! Som är en del av en större livsplan med mer frihet som målet. Pga. att jag bytt jobb och några andra omständigheter känner jag att vi för tillfället glidit ur våra bra vanor för att istället leva på ett sätt som faktiskt motarbetar det vi vill på lång sikt
  Men nu blir det nya tag! Tack för det 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 7 maj, 2015 at 07:10 - Reply

   Hej Cattis!
   Kul att du blev inspirerad att ta dig tillbaka ”on track”! Heja, heja!
   Ett steg i taget mot livsmålet.
   Kram
   Camilla

 4. Kennet 24 maj, 2015 at 18:17 - Reply

  Hej
  Härligt att läsa om hur du tänker och hur du har lyckats, Just Thailand är väl drömmen för många har jag förstått. Jag tycker själv mycket om Thailand och det är ekonomiskt bra för en svensk som vill slå sig ned där.

  Min plan är att kunna vara borta den Svenska vintern, det räcker med att få bo i Spanien på vintern o njuta av sol o hyfsad värme.

  • Camilla Lebert Hirvi 24 maj, 2015 at 19:37 - Reply

   Härligt Kennet! Håll drömmen levande och sätt ett fokus så når du fram. Lycka till!
   Camilla

 5. Lotta 2 juni, 2015 at 20:13 - Reply

  Hej, jag känner igen mig i flera av dessa meningar , fel tid , för lite tid, inte kan jag väl? Ja det är verkligen ”rakt i ansiktet” :-))
  Men … jag har börjat tänka utanför boxen mer och mer, vill ha frihet och inte vara bunden varken här eller där. Och då även bli ekonomisk oberoende.
  Det enda som håller mig kvar på denna plats jag bor , är mitt jobb, för familjen och vänner kan man nå med internet o tfn.
  Ja , detta är mer och mer i mina tankar och säkert kommer jag till skott , men vet inte riktigt när 🙂
  tack för en underbar blogg jag blir så inspirerad
  // Lotta

  • Camilla Lebert Hirvi 2 juni, 2015 at 20:47 - Reply

   Bra Lotta! Heja på med att tänka ännu mer utanför boxen. Du vet, när du väl har tagit steget blir du säkert förvånad över hur lätt det egentligen var att hitta vägen 🙂

 6. Pierre 8 februari, 2016 at 11:55 - Reply

  Hej Camilla, jag är en 42 årig man, som aldrig varit gift och inga barn, jag är en ekonomisk människa och har haft koll på mina utgifter i alla mina ungkarlsår,jag förespråkar att spara, jag har testat aktier i mina unga år för att i framtiden kanske bli ekonomiskt oberoende men aldrig blivit rik på det, mycket pga att jag förlorat också en hel del, jag har nu sparat och sparat i alla dessa år på ett sparkonto, jag reser ibland men inga större utgifter, har en låg hyra, min dröm sen jag var ung är att inte behöva jobba så mycket till att helt upphöra för att kunna leva ett anständigt liv i frihet, att knega dag ut och in tills man blir gammal och skrynklig är inte frihet för mig det är snarare slaveri, men hur än jag vänder och vrider så blir jag inte rik, för mina förutsättningar borde jag vara rik nu men jag kan säga, jag har inte ens kunnat spara mig till en miljon, vad jag förstått är det nog svårt att bli rik i just Sverige, för det mesta äts upp av den skyhöga skatten, om jag levde i något annat land med samma förutsättningar som jag har i Sverige skulle jag varit en rik man tills nu.

  • Camilla Lebert Hirvi 9 februari, 2016 at 06:10 - Reply

   Hej Pierre!

   Jag håller med dig om att systemet inte premierar de som vill skapa frihet genom att spara. Tack för att du delar med dig av din historia vilket är viktigt för andra. Nuförtiden finns det ju nya sätt att skapa passiva inkomster och vi har provat några olika och har ett par av dem som viktiga inkomstben för oss. Så som tur är kommer nya möjligheter till att kunna skapa mer frihet i sitt liv och slippa ”slaveriet” som du kallar det. Lycka till med att nå de drömmar du har!

   Varma hälsningar
   Camilla

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!