road_ready_smallJust nu behöver vi skapa ännu mer trygghet inom oss för att på bästa sätt klara av den allt snabbare takten, vi behöver skapa en förändringstrygghet. Jag följer flera olika framtidsforskare som berättar om en framtid där merparten av våra arbeten kommer att bli automatiserade. Det handlar om att det händer redan nu och inte sen. Många saker finns redan och det är inom snar framtid de blir något som många av oss blir berörda av. Den självkörande bilen är en av de innovationer jag verkligen längtar efter. Bilar där man via en app kan köpa en plats i bilen eller kanske en egen bilfärd kör omkring och behöver inga parkeringsplatser centralt. Glöm den verklighet som nu finns med alla de bilar som enskilda personer äger som bara används till 10-20% och står resten av tiden. Glöm bilolyckor, stopp i trafiken pga en incident. Den självkörande bilen är så mycket säkrare än om vi människor finns bakom ratten. Vips så försvinner alla transportjobb, taxiförare, långtradarchaffisar, busschaufförer. Dessutom är bilarna miljövänliga och fungerar mer som en rullande dator än en traditionell bil.

62838-57245-img_83473D skrivare funkar redan riktigt bra. Du kan snart skriva ut i princip vad som helst. Du behöver en såg och laddar ner en ritning på nätet, skickar den till skrivaren som har stoff för alla sorters material och en minut senare har du sågen i handen. Vips försvinner all tillverkningsindustri, alla transporter av saker, alla affärer, alla varulager. Vi skriver helt enkelt ut det vi behöver just då i stunden. Om vi inte har valt att köpa begagnat av allt det som redan finns tillverkat.

RTN-girl-studying-1200x675En universitetsprofessor gjorde ett test med sina högskoleelever och de mailade med det de trodde var honom om sitt projektarbete under 5 månader. När perioden var slut berättade professorn att den eleverna hade kommunicerat med var en "Watson", en intelligent, självlärande dator och professorn hade överhuvudtaget inte tittat på deras arbeten. Allt hade fungerat perfekt. Lärandet kommer helt förändras och många lärare kommer inte behövas då kunskapen är ett klick borta och det mer handlar om utveckling av personliga förmågor.

2015-07-07_2328Nya ekonomiska system växer fram. Blockchainekonomin med Bitcoin eller OneCoin som vi själva har investerat i, beräknas inom något år öka snabbt och då kommer det nuvarande banksystemet att ifrågasättas. Vår syn på pengar och fördelning kommer att ändras.

Inom alla områden, sjukvård, skola, boende, transporter, tillverkning, energi mm kommer vi att se och uppleva många förändringar. Men hur ska vi klara detta bäst?

Med den snabba tekniska utvecklingen kan ingen av oss hänga med på allt. Någon har sagt att "Snart har alla människor på jorden alla val men det kommer inte alla att klara av". Så för att kunna klara av alla val som finns behöver vi utveckla vår förändringstrygghet. Att här och nu, i oss själva känna trygghet. Trygghet till min egen förmåga. Att det jag redan kan och har räcker. Att ta ett steg i taget. Att sätta fokus på en sak. Att skala av. Det gör att vi i detta tempo vi kan hålla oss kloka, centrerade och sanna till vår egen inre kompass.

together-2Det är oerhört viktigt att hitta ett sätt där vi alla kan känna delaktighet och sammanhang. I utanförskapet som blir då några känner sig hotade eller utanför föds rädslor och hat och bidrar inte till allt det positiva som verkligen kan komma i de nya innovationer som vi kommer att se de kommande 10 åren.

DSC_0583

Jag tror på att vi kommer också att få allt det vi drömmer om. Mer tid. Mer frihet. Mindre oro för pengar. Mer fokus på inre och personlig utveckling. Men det är om vi lyckas välja hur vi tar emot allt det nya och hur vi kan hitta vår egen roll i det som händer. Att lyckas se möjligheterna i det, skala bort det som inte berör mig och fokusera på det som går i linje med mina egen passion och värderingar.

 

Hur gör du när du kan känna en stress över förändringarna som sker i samhället och den tekniska utvecklingen? Vad behöver du mest när den typen av oro kan dyka upp? Hur hjälper du dig själv i vardagen för att fokusera och känna en inre trygghet bäst?

Berätta gärna i kommentarerna!

Varma hälsningar från ett somrigt Sverige där vi landat för två månader
Camilla