11356248_10153132342513612_1198449473_nDet finns några frågor som tar dig dit du vill. Frågor som går lite mer på djupet (om du väljer det). Jag har tidigare pratat om detta med falsk nöjdhet. Att vi kan leva i en nöjdhet, känna oss nöjda men att vi kanske senare upptäcker att det var en nöjdhet som inte var sann. Att den var mer på ytan. Så levde jag innan jag gjorde min förändring. Jag hade mycket av det man kan drömma om, på ytan. Bra jobb, fin familj, goda vänner, ett eget hus, båt, bilar, fina semesterresor och restaurangbesök. Men i och med min dåvarande mans sjukskrivning började jag ifrågasätta hur vi hade valt att bygga upp våra liv. Det gjorde att jag kom mycket närmare min egen inre kärna. Min inre kompass.

11281862_10153132341783612_449599549_nHur kan du då veta om du lever i en falsk nöjdhet? Kanske känner du en tomhet. Kanske känns det som om det kliar lite på insidan. Kanske upplever du längtan efter att få göra helt oväntade saker och att leva livet mycket mer fullt ut. De frågor som har hjälpt mig vidare och som jag har ställt mig själv på djupet är:

Vem är jag? Vad är det som är saker som passar mig och gör jag idag saker som inte alls passar den jag är, vilket tar massor av energi?

Var står jag i livet just nu? Vart vill jag? Vad gör mig lycklig?

11281789_10153132342018612_838193435_nPå vilka områden ska jag spendera mera tid respektive mindre tid? Vilka människor suger energi av mig? Vilka ger mig energi? Hur värderar jag min egen tid? Vad kan jag bidra med? Varför gillar folk mig? Vad gillar jag hos mig själv?

Att ifrågasätta sig själv ibland och att våga välja kanske helt oväntade vägar ger enormt mycket. Även om jag misslyckas.

Om jag aldrig hade ifrågasatt mitt beteende hade jag troligtvis suttit kvar än idag i Stockholm och jobbat alldeles för mycket.

Om jag inte hade åkt till Thailand hade jag aldrig lärt mig att leva mer i nuet och ha större tillit till mig själv och min egen förmåga.

CamillaLebert2015-7571 kopiaOm jag inte hade vågat och också misslyckats flera gånger hade jag aldrig kunnat leva livet fullt ut som jag gör idag.

Hade jag inte börjat ifrågasätta det liv jag levde då hade jag aldrig valt att förändra det.

Hur vet jag vad jag vill?

Jag har provat nya saker, misslyckats, provat, misslyckats, provat, misslyckats, provat och fortsatt så. Om jag inte hade bott både här och där, rest hit och dit, ifrågasatt mig själv mycket, läst och lärt mig samtidigt som jag försökte öppna mitt sinne hade jag aldrig vetat.

Men många säger: Jag vågar inte. Visst. Kanske är det så att du kommer att förlora något, det kommer att göra ont, du kanske kommer att misslyckas, du kommer att vara förvirrad ibland och du kommer att vilja ge upp. Men om du innerst inne vet att det kommer att göra ännu ondare att fortsätta leva det liv du lever idag och att du en dag skulle ångra dig om du inte vågade. Då är det dags. Då finns det ingen återvändo. Det sista du vill göra är väl att ångra dig när du blir gammal att du aldrig prioriterade din dröm.

Det finns aldrig en helt "rätt tid" för att göra en större förändring. Alltid finns det något du behöver släppa taget om, något du måste lämna eller ge upp. Men du får något annat. Kanske det andra kommer att många gånger om uppväga det du behöver släppa. Hur ska du kunna veta om du inte provar? Så vad väntar du på?

Varma hälsningar
Camilla