Framtidsspaning

IMG_0469Den senaste tiden har jag ägnat mig åt framtidsspaning. Jag blir kontaktad av och stödjer så många som längtar efter en förändring, ett friare liv, en annan verklighet och har därför undrat över vad det är så pågår. Är det bara runt mig detta sker eller hur ser det ut på ett större plan? Jag har lyssnat och läst olika framtidsforskares och innovatörers förutsägelser och tankar. Jag har läst i media och ställt frågor till folk. Jag har blickat bakåt och jämfört mellan länder. Allt helt ovetenskapligt men hittat några helt personligt uppmärksammade röda trådar. Slutsatsen är att den förändring vi är inne i är omvälvande, pågår för fullt och vi behöver inse vad som händer om vi ska kunna göra kloka val som individer och som företagare. Så häng med och kommentera gärna om vad du tror och märker!

BeyonceKvinnorna tar makten. Fler och fler kvinnor blir mer framträdande och kommer fram med nya typer av värderingar. Fler män börjar förorda en mer matriarkalisk världsordning. Tidningen The Guardian tar årligen fram en lista på de 100 mest inflytelserika människorna i världen och i år toppar artisten Beyonce listan. Hon har slagit försäljningsrekord som artist på alla fronter, är styrelseordförande i sitt musikbolag och arbetar hårt för att fler kvinnor ska komma i ledande befattningar. Det nya på listan är att 41 personer är kvinnor av de 100. Det är rekord! Med mer kvinnligt ledarskap spås det att andra värden kommer i fokus. Att värna om de svagare i samhället, miljön och att verka för mer samverkan än individualism.

Crowdfunding_Future-618x400Den nya ekonomin. Vi ser nya sätt att investera och finansiera som tex Crowd funding. Räntefria banker är på tapeten. Tanken att man inte ska tjäna pengar på pengar diskuteras som en möjlighet. Det kontantlösa samhället visar att vi går mot ett helt nytt sätt att se på pengar. Några radikala grupper talar om att kollektivet är på väg tillbaka. Nu inte bara som en fast plats utan mer som en storfamilj som virtuellt delar på ekonomi och försörjning. Hjälper varandra. Oavsett verkar vi längta efter mer rättvisa och att ha en trygghet i ekonomin utan att behöva spara på hög. Kanske som ett poängsystem som förfaller innan året är slut så antingen kan jag använda det nu eller ge bort till någon som behöver det mer än jag?

hämtaMakt. Att bygga hierarkier och ha makt över andra är ute. Nu tror vi på att vi människor har utvecklats och att vi kan dela med oss. Att vi hellre köper från tex den nya skoaffären som säljer skor till dig och samtidigt ger ett par skor till en person som verkligen behöver det. Vi använder vår makt som pengar ger till att ge istället för att spara på hög. Vi letar efter nya sätt att bygga strukturer i företag, det värderingsstyrda ledarskapet och företaget har visat sig fungera och vi lär oss om hur vi kan visa respekt för andra istället för att styra dem. Men ännu så länge tar vi ett litet steg i taget för att sakta lära oss.

 

imagesTeknikutvecklingen. När utvecklingen går så snabbt behöver vi lära oss dels att sätta gränser och det blir mer och mer inne att smartphone-detoxa, införa skärmfria dagar och att lära oss använda tekniken i balans med att leva livet i natur och i en gemenskap. Vi är ännu inte där, men trenden och behovet finns där och vi kommer att se mer av avskalning på denna front. Hur mycket gränser har du satt för din smart-phonande? När tycker du det är suveränt att använda en smart-phone och när har du bestämt att det inte är OK att göra det? Eftersom utvecklingen går så snabbt måste vi lägga så mycket tid på att uppdatera till de senaste modellerna eller programmen och massor av tid går att lära sig allt det nya. I framtiden väljer vi att medvetet tänka igenom behovet av uppdateringar och välja hur vår tid används bäst till det vi vill skapa eller göra just nu.

social-entrepreneurs-hand-006Företagande. Vi har nu slutat sälja och kränga till varandra och insett att vi hellre bör visa vår hela identitet och vad vi står för. Vi skapar mer personliga rörelser som bygger på visioner och värderingar och får på så sätt lojala och hängivna fans och följare. De köper våra produkter och tjänster när de ser värdet av dem och vi har en närmare relation till varandra. Orden kund och försäljning byts ut till närmare ord som visar på det nära samarbete och vänskap som byggs i förtroende emellan oss. De stora företagen byts ut i en allt snabbare takt då utvecklingen gör att även stora etablera företag kan helt tappa sin kundkrets på bara några månader. Vem köper en klocka, en kamera eller en miniräknare idag då vi har allt i vår smartphone? De små företagen är vinnarna då de snabbt kan lägga om och hänga med i de snabba svängningarna. Mikro-företagare ökar mest som företagsform och det mesta går att köpa på nätet och digitalt. Värdegrunderna i företagen byggs enbart utifrån passion och talanger. Försörjningen kommer som ett brev på posten och är inte första prio då affärsidéen byggs. Sociala entreprenörer är inne och fokus för alla är att det man gör behöver vara i linje mänsklighetens, jordens coh mitt eget bästa. Allt sker i balans.

fesEkologi och hälsa. Två områden som står i fokus. På vår Ica Kvantum stod ägare och medarbetare förvånade i förra veckan då de mesta av ekologiska produkterna var slut i alla hyllorna. Den hundrade apan har nåtts av det ekologiska tänkandet och vi är många som bara väljer den vägen vilket handlarna inte riktigt har hunnit förbereda sig för. Hälsofokuset hittar en mer naturlig form då träningshetsen ersätts av vardagsmotionens naturliga plats i våra liv, efter alla larmrapporter om att vi gått för långt i vår iver att bry oss om att röra på oss. Kosten blir mer avskalad och "back to basics". Dieter ersätts av ren, enkel mat och vi odlar gärna själva när vi kan. Köttkonsumtionen minskar drastiskt och vi blir föregångare till att leva enkelt och mer grönt. Gärna genom en ny gröna våg fast på ett nytt sätt. Utseendefixeringen blir ute och vi går tillbaka till det naturliga. Den vi innerst inne är och vågar vara oss själva och premierar det.

 

Skype CoachingLivsstil. Vi lever och arbetar mer fritt både på nätet och i den lokala miljö där vi bor. Vi alternerar mellan att leva mer nomadiskt eller att leva på en plats och bygga upp ett lokalt kontaktnät, en klan, en stam. Klaner och stammar byggs också på nätet mellan de som lever mer nomadiskt och det är lätt att hitta ställen att bo tillfälligt på runt om i världen. Vi delar och byter och samarbetar med att hitta nya former att skapa grupper, försörjning och livsstil. Materiellt är vi avskalade för att kunna vara mer flexibla och fria. Vi äger det vi behöver eller älskar. Skulder vill vi inte ha och hjälper varandra att komma ifrån.

hämta (1)Värderingar. Vi inser att för att leva i mer frihet och för att skapa det nya vi längtar efter är en avskalning av det gamla, de gamla värderingarna, det materiella och tidsmässiga nödvändigt. Först när vi har skalat av ser vi det nya inom oss. Vi går verkligen "back to basics", tillbaka till kärnan i oss själva och i företag. Att krångla till det är ute. Rent, enkelt, avskalat är det som gäller. Både inom och utom oss själva.

Förändringen börjar på individnivå. Ingen politiker vågar dryfta dessa idéer då företrädare för det gamla kan känna sig hotade då de tillfälligt kan förlora på det nya. Därför ser vi också idag motkrafter som arbetar för att behålla och klänga sig kvar vid det gamla. Genom att många individer samtidigt ändrar och gör saker på ett helt nytt sätt går vi in i den nya tidsåldern av samverkan, kärna och enkelhet. Av ekologi, passion och talanger. Av frihet och kreativitet.

Välkommen till framtiden!

Vad tror du? Vad ser du? Vad är din trendspaning? Hur kan du hänga med i utvecklingen på bästa sätt?

Varma hälsningar
Camilla

 

 

2014-04-27T11:45:35+00:0027 april, 2014|Leva ett exceptionellt liv|24 Comments

24 Comments

 1. Malin 27 april, 2014 at 13:38 - Reply

  Hej!
  Intressanta betraktelser! Jag märker att jag sitter och nickar instämmande när jag läser. Vi har skapat mycket på kort tid och jag tror att framtidens utmanimg ligger just i att skapa balans. Det är svårt att tänka sig att vara utan smartphone. Samtidigt visar mer och mer forskning att strålningen påverkar oss negativt. Till och med förstör celler. Här finns att göra!

  Tack för inspirationen!
  / Malin

  • Camilla Lebert Hirvi 27 april, 2014 at 14:26 - Reply

   Yes, Malin, här finns att göra. Och balans är ett av ledorden verkligen!
   Varma hälsningar
   Camilla

 2. Tommy 27 april, 2014 at 13:56 - Reply

  100%
  Jag instämmer till 100% Camilla. Jag förundras dagligen och har gjort det så länge jag minns över hur alla bara ”vill” dras in i detta ekorrhjul som få verkar uppskatta. Har länge tänkt att skriva en bok i ämnet (titel: GDP slaves), men eftersom man har en miljon ideér så får en sådan satsning vänta, eller inte? Tänkte ett tag skriva den tillsammans med min Grekiske vän, ja du vet vem Camilla, (driver ett litet Hotel/Studios och namnet börjar på K)
  Tack för att du för upp detta heta ämne på din blogg.

  PS. GDP = Gross Domestic Product. På svenska BNP.

  • Camilla Lebert Hirvi 27 april, 2014 at 14:25 - Reply

   Cool titel! Det är klart att du ska skriva boken Tommy! Det behövs röster som pekar på vad de ser händer och vart vi är på väg. Som skakar om, som ger hopp, som skapar visioner framåt. Du och K gör ett ypperligt team i ämnet. Varma hälsningar Camilla

 3. Isabelle 27 april, 2014 at 17:16 - Reply

  Härliga reflektioner Camilla, som jag håller med om hela vägen. Nyckelordet för mig just nu är MEDVETENHET, som någonstans sammanfattar bl.a. det faktum att allt fler människor idag värjer sig mot och väljer bort de stora multinationella företagen och deras näringsfattiga matprodukter som inte innehåller näring utan istället gör oss sjuka och den allt mer sjuka industrialiserade och absurda djuruppfödningens villkor. Vi börjar också bli allt mer medvetna om att överheter (presidenter/chefer/läkare) INTE har alla svaren och alltid har rätt. Det är individen som sitter på makten idag och som dessutom är upplyst och oerhört kapabel. Vi är också mycket mer medvetna oom att vi inte kan fortsätta att plundra planeten jorden mer på dess tillgångar och att världens fattiga behöver jobb och inte bistånd.
  Sammantaget så tycker jag det är helt underbart att vara en del av detta skifte som är på gång och ser med spänning fram emot hur allt kommer att utvecklas!

  • Camilla Lebert Hirvi 27 april, 2014 at 20:24 - Reply

   Så sant Isabelle! Det är en ynnest att få leva idag och vara del av denna stora omvälvning!
   Kram Camilla

 4. Erika Chotai 27 april, 2014 at 19:50 - Reply

  Vad fantastiskt att få läsa denna positiva ström av medvetenhet!

  Tack, Camilla.

 5. Annette Forslund 28 april, 2014 at 12:11 - Reply

  Jättehärligt att läsa och jag håller med och skulle vilja tro att det är åt det här hållet det går. Men… jag tror man skulle få en helt annan rapport om man tittade på andra variabler. Känner folk i ekonomibranchen som säger att ”inte kunna tjäna pengar på pengar” kommer inte att kunna hända. De som styr är fortfarande pengarna och de har en otrolig makt, även läkemedelsindustrin. Jag tror fortfarande vi är en minoritet som vill något annat, typ 5%. resten är inne i ekorrhjulet där man inte har ”råd” att reflektera för man inte orkar ta konsekvenserna av de val man har gjort.
  Jag hoppas jag har helt fel och att det bara kommer säga swich och allt är ändrat…

  KRAM och tack för dig

  • Camilla Lebert Hirvi 28 april, 2014 at 19:17 - Reply

   Ja, Anette jag hoppas också du har fel men visst har du en viktig aspekt där. Men frågan är hur stor minoriteten av oss egentligen är? Tänk om vi är fler än vi tror? Jag tror att debatten inte varit tillräckligt öppen och tydlig för att vi ska kunna se hur många vi egentligen är som vill åt samma håll. Det enda vi kan göra är att börja prata om det ännu mer. Jag tar upp det nu i alla sammanhang jag kommer i och ställer frågor, lyssnar, känner in vad folk egentligen vill och längtar efter. Vi kan ju alltid starta en rörelse 🙂 Kramar

 6. Lian 28 april, 2014 at 18:06 - Reply

  Hej Camilla!
  Så härligt det är att läsa om din privata trendspaning. Tror du har helt rätt och hörde på radion i morse om den nya ”kollektivismen”…
  Ämnet hur vi med sundhet nyttjar vår smartphone kan vi ta separat en annan gång, behöver tänkas igenom.
  Kram Lian

  • Camilla Lebert Hirvi 28 april, 2014 at 19:13 - Reply

   Ja, Lian, diskussionerna om kollektivismen är i full gång och snart hittar vi nya former för det. Efter en lång tid av individualism och isolering längtar vi nu tillbaka till att prova att bo närmare varandra. Kram

 7. Tuija 28 april, 2014 at 18:20 - Reply

  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga?!? Sällan jag är mållös 😉 Kan bara hålla med. Är själv ganska nyuppväckt och det känt bra 🙂 Som en av mina fantastiska vänner säger – Hellre kvalitet än kvantitet!! Jag lär mig varje dag. Och snart ska jag bli nästan ”bondmora”. Ler Det som är bra Camilla med allt ovan skrivet är att jag tror att väldigt många både yngre och äldre går i samma tankar. Vi kommer att förändra världen tillsammans och rädda vår moder jord!!! Att komma till insikt är en lång process för de flesta. För mig har det varit det. Kram till Er Alla

  • Camilla Lebert Hirvi 28 april, 2014 at 19:11 - Reply

   Ja,Tuija! Många går och funderar på samma sak. Tror vi sakta men säkert i det lilla skapar den där riktigt stora förändringen utan att vi knappt själva är medvetna om det 🙂 Vi har makt i det lilla och behöver inte acceptera ett system som inte gagnar oss längre! Kram

 8. Lena Lilliér 29 april, 2014 at 07:24 - Reply

  Fantastisk text, Camilla! Det bästa med din spaning är att den visar en ljus framtid med massor av positiv utveckling. Tack, den här delar jag!

 9. Tomas Tilver 30 april, 2014 at 08:29 - Reply

  Wow Camilla, vilken inspirerande läsning!
  Och så välbehövlig, nödvändig, viktig… Med risk att verka tjatig: jag tror att världen står och väger idag: ett djärvt språng framåt mot den friare och mer medvetna världsordning många önskar (och desperat behöver om mänskligheten ska överleva ett årtusende till). I andra ringhörnan lurar de gamla kontrollstrukturerna och hierarkiska världsordning som inte frivilligt släpper taget. Det finns (kommer alltid att finnas?) människor vars drivkrafter är kontrollbehov och rädsla, som lever främst för egen kortsiktig vinnings skull. Två fina och tänkvärda citat får avsluta min kommentar:
  “Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed” ~Mahatma Gandhi
  ”We must learn to live together as brothers, or we will die together as fools” ~Dr. Martin Luther King, Jr

  • Camilla Lebert Hirvi 30 april, 2014 at 09:38 - Reply

   Ja, Tomas du har så rätt. Jag tror att det vi ser nu är verkligen kampen mellan dessa båda motpoler. Det blir alltid en polarisering mellan det nya och det gamla innan det nya kan helt födas. Givetvis är det en bräcklig och svår fas och det kan ta sig uttryck på många sätt. För mig som är en obotlig positivist gäller det att ständigt hålla kvar vid en positiva vision som jag har och som jag tror många av oss har. Våra röster är dock mer i bakgrunden just nu men ju mer vi lyfter upp det vi ser och det vi vill ska få fortsätta hända desto starkare blir vi och möjligheten att nå den visionen. Denna gången (som så ofta förr) är det verkligen på individnivå förändringen börjar och kommer, enligt min tro, att få ett så starkt fäste att de gamla krafterna inte längre kan göra sig hörda. Men tills dess kan världen och samhället se hotfullt ut emellanåt. Viktigt då att våga tro och att se visionsbilden framför sig. Bra citat!!

 10. Tomas Tilver 30 april, 2014 at 11:02 - Reply

  😀 Yes, likt de små små myrorna får vi hjälpas åt och var och en dra sitt strå till framtidsstacken 😀

  Ha en FUN-TASTISK dag!

 11. janne haug 12 maj, 2014 at 12:35 - Reply

  Herlig Camilla! Absolutt, ja, absolutt! 🙂
  Takk for denne and have a nice day!

 12. Emmy 14 december, 2014 at 14:57 - Reply

  Hej Camilla,

  Jag befinner mig just nu i Tyskland på en professionell dressyr(häst)- anläggning.
  Det här kan bli min första arbetsplats efter studenten om jag vill.
  Jag skrev nyss ett blogginlägg på min blogg. Jag tänker mycket på framtiden, hur jag vill leva mitt liv och vilka vägar som jag ska vandra…och så förstås just nu, är det här i Tyskland jag vill leva eller inte? Och varför tvekar jag?
  Googlade ”framtidsspaning” och hittade ditt fantastiska blogginlägg från april. Otroligt bra och tänkvärt! Tack för det!

  ”..den nya tidsåldern av samverkan, kärna och enkelhet. Av ekologi, passion och talanger. Av frihet och kreativitet.”
  Ja tack !

  God Jul!

  Med vänlig hälsning,
  Emmy

  • Camilla Lebert Hirvi 15 december, 2014 at 14:49 - Reply

   Härligt Emmy! Då är vi fler. Låt oss skapa denna underbara framtid.
   Kram
   Camilla

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!