Hemligheter som förlamar

secretDet finns hemligheter som förlamar. Hemligheter tar energi och kan skada oss och våra relationer. Om vi har hemligheter om Vem vi är, Vad vi gjort eller Hur vi känner oss kan vi inte fullt ut leva i sanning och inte fullt ut bli oss själva. När vi döljer saker blir vi otydliga både för oss själva och för andra. Det kan kännas som att vi lever i en lögn. Som att någon snart ska komma på oss och avslöja oss. När vi inte vågar visa oss som dem vi är, med våra brister, med våra misstag, med vår storhet och med vår sannaste sanning förnekar vi både oss själva och andra att få ta del av vem vi är. Vi förnekar äkta närhet och äkta glädje.

Woman_alone_PicRex_334342134[1]Vi längtar efter att få känna oss så levande som vi ofta kände oss som barn. Men när vi gömmer hemligheter har det en förkrossande inverkan på våra liv. När vi gömmer oss tvingas vi ljuga om vilka vi är och har vi gjort det tillräckligt länge så tappar vi bort vilka vi egentligen är och vi tappar den livsenergi vi kände som barn. Den blir ersatt av en avdomning, en innehållslöshet, ett tomrum. Vi behöver dela våra hemligheter annars upplever vi inte energin av att känna oss fullt ut levande.

mountains-landscapes-nature-fog-mist-extreme-sports-parachute-1920x1200Den känslan av att att vara fullt ut levande kan vi känna när vi tar risker i en extremsport, när vi går fram och säger att vi gillar någon. Då får vi ett rus av att känna oss levande. Men om vi fortsätter att leta efter yttre faktorer som ska ge oss den känslan, den sanna glädjen, gör det att vi glömmer bort att vi har den förmågan att kunna skapa den känslan inom oss när som helst. Vi letar efter det på TV, på nätet, i sex, i droger. Men när vi letar efter den utanför oss själva är den ytlig. Här just nu, men borta nästa sekund.

”We´re so engaged in doing things to achieve purposes of outer value that we forget the inner value, the rapture that is associated with being alive, is what it is all about”
Joseph Campbell

couples-talkingEn del är så rädda för att berätta vad de egentligen känner och tycker till exempel i ett äktenskap som inte känns bra, att de till och med kan fundera på självmord som lösningen ut ur den desperata situationen och rädslan för att bli dömd. Samhället vi har just nu bygger på att många är rädda för att visa vem de är och vad de gjort för rädslan att bli dömda och lämnade att vi inte vågar dela med oss av våra hemligheter. Ironin är att konsekvenserna när vi gömmer våra hemligheter är mycket värre än att dela med oss av hemligheterna.

CoupleNär vi delar vår sanning med andra ger vi dem tillåtelse att finna sin egen frid. Självförverkligande har ett pris och priset är att ge oss ut utanför vår komfortzon. Vad kan få dig att ta dig utanför din komfortzon och få känslan av att känna dig fullt ut levande? Men du kanske säger: ”Jag har inga hemligheter som jag gömmer”. Kanske inte. Kanske du är en av få som är helt transparenta och förvandlade. Forskning visar att när två personer träffas första gången ljuger de i medeltal tre gånger var tionde minut. Alltså kan vi ljuga upp till 18 gånger på en timme. Fundera på om det är så att vi kanske alla har hemligheter och det bästa vi kan göra är att berätta om när vi ljög och att öppet och ärligt ta ansvar för det vi har gjort. "Den hemlighet jag gömmer nu är…. " Och sen uppleva att det du just gjorde gör att ditt hjärta slår för fullt, att du känner dig mer i kontakt med andra, att du känner dig mer levande.

imagesJag rekommenderar dig att börja med din största hemlighet först. Den hemlighet som gör dig helt skräckslagen för att dela. Den som stjäl all din livfullhet mest. Du kanske är arg på en vän som du inte berättat det för, fast ni har ingen bra kontakt nu på grund av det. Du kanske har ljugit för någon nära dig och du har inte haft modet att berätta och du känner att kärleken er emellan håller på att försvinna. Du kanske är i garderoben för att du är homosexuell eller har ett beroende och din hemlighet gör att du inte kan skapa nära meningsfulla relationer med andra. Du kanske gjorde en abort och berättade aldrig det för pappan till barnet. Du kanske har varit otrogen och inte vågat berätta så er intimitet som ni förr hade är nu borta. Att ljuga och att hålla hemligheter är ett fundamentalt sätt att vara mänsklig. Att ljuga och hålla på hemligheter gör dig inte till en bra person. Att dela med sig av hemligheter gör dig helt klart inte till en bra människa. Det bara tillåter dig att vara autentiskt och dig själv och skapa ett liv som är värt att leva. Samtidigt är det viktigt att den sanning vi presenterar, bör presenteras varsamt, med omsorg för andra och oss själva.

girl_enjoying_the_freedom_in_a_wasteland_by_macinivnw-d68mwd5Att verkligen berätta sanningen om vem du är och vad du gjort är ett radikalt steg att ta. Så en varning: Detta är inte för de räddhågade. Saker kan bli mycket värre innan de kan bli bättre när du delar de hemligheter som du har gömt för världen. Du kan komma att få en massa smärta och ilska när du först delar med dig av dina hemligheter. Men jag kan lova dig en sak. Om du är beredd att öppna ditt hjärta och delar dina hemligheter som du har gömt under årens lopp, med de människor som du har sårat eller ljugit för, så lovar jag dig, att känslan av att känna dig levande kommer att komma tillbaka i ditt liv såsom du aldrig har upplevt det förut. Det kommer inte att vara den ytliga kicken av energi som kommer från utifrån skapade kickar. Det blir en känsla som stannar kvar hos dig. Men om du inte har ett intresse i självförverkligande, glöm allt jag har sagt. För när du väl gör det väntar en värld utan avdomningar, en värld fylld av känslan att vara levande fullt ut kommer att veckla ut sig.

Så vad är dina hemligheter? Och hur ärlig och öppen är du beredd att vara, om du nu vet att om du delar dem kommer det att få dig att komma tillbaka till livet igen?

Kommentera gärna!

Varma hälsningar
Camilla

2015-04-26T09:46:59+00:0026 april, 2015|Inre resurser|9 Comments

9 Comments

 1. Therese 26 april, 2015 at 12:19 - Reply

  Tack Camilla! Du är så klok och fin.

  Det var verkligen bra att du tog upp det här just nu. Jag har precis inlett en relation och känner hur viktigt det är.
  Jag ska bli ännu ärligare 🙂
  Spännande och se vad som händer..

  Stor kram

  • Camilla Lebert Hirvi 26 april, 2015 at 13:16 - Reply

   Lycka till Therese!

 2. Lena Ess 26 april, 2015 at 15:23 - Reply

  Och så finns det människor som hela tiden ”avslöjar” sina sanningar utan någon som helst integritet. I jakten på bekräftelse. Dom har jag jättesvårt att komma nära och jag blir ganska fort ointresserad.

  • Camilla Lebert Hirvi 26 april, 2015 at 15:42 - Reply

   Visst Lena, kan hemligheters avslöjanden också användas som ett sätt att få bekräftelse. Här menar jag mer de hemligheter som vi har hållit på och inte vågat berätta. Hur mycket energi det håller inne för oss. Varma hälsningar Camilla

 3. Lena Ess 26 april, 2015 at 21:30 - Reply

  Jodå Camilla, jag förstår vad du menar, men jag ser och hör många som blandar ihop det där, som inte kan urskilja vad som är vad, utan pratar gränslöst om sig själva, utan att varken känna in sig själva eller den de håller monolog för. Det tror jag är en fälla, som rentav motarbetar det som du menar.

 4. Lena 26 april, 2015 at 21:43 - Reply

  Men du Camilla, jag tog en sån där kontakt idag, jag skrev ett mail och sa precis som jag känner i en fruktansvärt svår sak. Den har legat inom mig i 9 år och är nästan omöjlig att formulera. Jag upplevde ett enormt svek från den här personen i mitt livs svåraste situation, men det har känts omöjligt för mig att ”anklaga” henne för någonting, eftersom hon uppenbarligen inte själv tyckte att hon kunde/ville/orkade/ ”ställa upp” eller insåg hur mycket det hade betytt för mig (det gällde närvaro vid en begravning). Jag hade tidigare kunnat vara en avgörande hjälp för henne i olika svåra situationer och detta var enda gången jag verkligen bad henne om stöd. Nu får det bära eller brista…
  Bra med påminnelsen, som gjorde att jag fick ändan ur vagnen!

  • Camilla Lebert Hirvi 27 april, 2015 at 07:07 - Reply

   Så fantastiskt modigt av dig Lena! Vilken enorm befrielse även om reaktionen kan bli jobbig så har du lättat på ditt hjärta och frigjort din energi. Lycka till med detta!

 5. Lars 19 maj, 2015 at 07:03 - Reply

  Din artikel grep mig djupt. Jag har en hemlighet som jag inte vågat avslöja för min sambo. Har misskött min ekonomi och har nu hamnat hos kronofogden. Detta vet inte hon om. Har flera gånger försökt få fram orden, men hejdat mig i sista stund. Är så rädd att mista henne. Detta förlamar och dränerar mig på krafterna.

  • Camilla Lebert Hirvi 19 maj, 2015 at 18:30 - Reply

   Vad bra att de grep dig djupt. Det betyder troligen att du är mer redo för att våga än du tror. Välj en tidpunkt då ni är ostörda och har gott om tid. Börja med att säga att du har något att berätta som du har svårt för att tala om för att du är rädd för hennes reaktion.Dvs gör dig sårbar och få hennes fulla uppmärksamhet. Ofta är våra rädslor för vad som kan hända mycket större än vad som sen händer i verkligheten. Om hon, å andra sidan, får reda på det på annat sätt än genom dig är förstås risken mycket större att hon reagerar negativt. Att våga berätta kommer frigöra enormt mycket energi för dig oavsett vad som händer sen. Lycka till och jag håller alla tummarna för dig! Låt sanningen få segra.

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!