Något extraordinärt händer

Just nu sker något extraordinärt och det är få som fullt ut inser det. Efter att ha lämnat det invanda systemet och när jag nu dagligen har kontakt med många människor i förändring eller som vill ha en förändring ser jag några viktiga mönster av det nya som växer fram. Nya synsätt. Nya värderingar. En ny livsstil som i sin tur kommer att påverka hur vårt samhälle bör se ut för att gagna oss så bra som möjligt.

UnknownMånga står inte ut med anställning som arbetsform längre
De som arbetar i stora företag och organisationer känner sig ofta som lätt utbytbara och att allt går ut på vinster, spara pengar eller göra ännu större vinster. Visst är det just det systemet bygger på men när det blir på bekostnad av människors psykiska eller fysiska välmående har vi gått för långt. Folk vill ta sig ut. Släppa taget om allt. Se hur många som numera är beredda på att "riskera" en trygg anställning och hellre starta ett eget litet företag, hur många som är långtidssjukskrivna eller har stressrelaterade problem. Vissa hittar nya vägar som inhyrda konsulter, med flera olika anställningar som ger mer frihet medan andra tar föräldraledigt, börjar plugga eller hittar andra vägar att skapa sig ännu mer frihet.

A cook making pad Thai in ThailandMikro-entreprenörer tar över världen
En- och två-mans företag exploderar inte bara i Sverige utan särskilt i utvecklande länder. När människor kan ta ett eget ansvar och förverkliga sina egna drömmar klarar de oftast av att arbeta hårt utan att bli utbrända. När de följer sina egna värderingar, sina mål, sitt sätt att bidra till världen skapas en inre glöd och energi som ger mer till världen och skapar lyckligare företagare också. Små företag är också mer flexibla, kan lätt flytta på sig och skifta verksamhetsområde snabbt.

LaptopMobiliteten ökar
Många, både anställda och egna företagare, kan och väljer oftare att arbeta på distans. Fler och fler provar att lämna sina hem längre perioder och ta med sig arbetet via nätet till andra breddgrader. De allra flesta märker att det fungerar ofta bättre än när man sitter på kontoret och jobbar. Du blir mer effektiv, mer fokuserad, gladare då du väljer din föredragna miljö att arbeta i. Du behöver kanske ett kontor tillfälligt där du jobbar på den nya platsen så nya mobila kontor växer upp överallt där man kan också träffa likasinnade.

collaborationNya samarbetsformer vaknar
Många hittar andra att samarbeta med, skapar nätverk, hjälps åt att förverkliga sina drömmar. Mikroföretagarna kopplar ihop sig, crowd funding som investeringsform ökar, folk hjälper varandra hellre än att konkurrera ut varandra. Att dela på, samarbeta, hjälpa är inne och "ensam-är-stark"-mentaliteten är ute.

 

Mikroföretagare och privatpersoner kopplar ihop sig utan företag emellan
Airbnb och olika sätt att hyra bil eller lokal direkt från ägaren är bara några fåtal exempel på hur vi idag kopplar ihop oss direkt med varandra utan att behöva gå genom något stort företag. Kopplingen mellan köpare och säljare är idag enklare, tryggare och billigare.

LONDON - DECEMBER 11: Shoppers walk down Oxford Street during American Express Shop West End VIP Weekend on December 11, 2011 in London, England. West End stores predict £180m sales today with 1m shoppers spending on fashions and gifts. Over 50,000 'early bird' shoppers were out in London's West End by 8.30am this morning for a bumper Christmas shopping day, as the West End removed all traffic on Oxford Street and Regent Street to make way for festive shoppers for the 7th American Express Annual Shop West End VIP (Very Important Pedestrian) Weekend. (Photo by Samir Hussein/Getty Images For Shop West End VIP Weekend)

Materialismen är ute
Fler och fler har insett att vi har blivit manipulerade att konsumera så mycket det går och nu skalar många av materiellt. De väljer hellre att uppleva livet, ha mer tid över än att ha mer pengar i plånboken, hittar nya livsstilar. "Gypset"-livsstilen växer, dvs mixen mellan att vara en "gypsy" och en "jetset". Ena dagen lyxigt, andra dagen i en enkel bungalow på stranden. Upplevelsen är viktigare än att hur vi lever måste ha en viss standard eller följa en norm och att äga saker blir mindre viktiga. Vi lånar hellre eller köper begagnat.

laptop-beach-vacationVi inser fullt ut hur Internet kan hjälpa oss
Många använder alla de möjligheter som internet ger oss och inser mer och mer vilken stor omvandling världen går igenom just nu. Världen har öppnat sig, gränser och barriärer faller, separationen minskar, gemenskaper skapas, samarbeten exploderar, hjälp kan fås och ges enklare än förut. Internet gör att masskontrollen från stater och stora företag minskar. Den enskilda människan kan nå fram och nå ut själv utan hjälp av "de stora". Nyhetsbolagen är inte längre ensamma ägare av informationskontroll. Den lilla människan är inte längre utan röst. Alla kan göra sig hörda.

Hälsosamt ätande
Många har lagt om livsstil och insett vad som gagnar den egna kroppen, vad som ger mer energi och vad som får oss att må bra. Även på detta området tar människor tillbaka ansvaret för den egna kroppen och hälsan. Mer fokus på individuellt välmående är inne och inte att ett koncept passar alla.

studying-natureSkolformer ifrågasätts
Fler ifrågasätter om den undervisningsform som funnits i så många årtionden verkligen gagnar våra barn bäst. Vissa föräldrar väljer att hitta helt nya skolformer och letar sig fram till sätt att lära sig som bryter mot gamla invanda skolformer. Skolans syfte har varit att ge barnen bra förutsättningar för att kunna bidra i samhället. Men nu då samhället förändras så mycket och så snabbt är frågan vad våra barn egentligen behöver bäst för att kunna bidra i det nya samhället fullt ut.

meditation_sunAndligt uppvaknande
Många hittar egna och nya former av andlighet och tro. Meditation, yoga och andra former av sätt att fokusera och få en större dimension i livet exploderar överallt. Företag och också vissa skolor ger sina anställda och elever möjlighet att meditera en stund varje dag. Det är mer OK att prata andlighet idag än det var för 20 år sen.

Hur kommer alla dessa förändringar att påverka hur vårt samhälle kommer att se ut? Hur kommer städer, kontor, transporter, skolformer och sätt att mötas förändras?

Vad ser du? Vad tror du? Var kan var och en av oss vara med och bidra till allt det nya positiva? Hur kan vi se till att vända blicken till det positiva istället för att fastna i de negativa krafter som också finns överallt? Vad tänker du om hur vårt framtida världs-samhälle kommer att utvecklas?

Varma hälsningar
Camilla

 

2016-03-20T10:00:48+00:0020 mars, 2016|Definiera livet|24 Comments

24 Comments

 1. Johan Bergstad 20 mars, 2016 at 11:05 - Reply

  Kloka ord Camilla!

  Mvh,

  Johan Bergstad
  http://www.MindfulnessAcademy.se

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 12:18 - Reply

   Tack Johan!

 2. Louise 20 mars, 2016 at 11:45 - Reply

  Camilla, det du berör och berättar i ditt brev stämmer så bra.
  Alla människor har ett eget ansvar över sitt liv. Att tänka så ger en skön och stark livsmotivation. Jag väljer själv.
  Världen förändras snabbt i dessa dagar.
  Idag kan vi som aldrig tidigare leva igenom tekniken och nå platser globalt vi knappt kände till. Det ges möjligheter om vi har mod att tänka om och att leva efter våra egna val. Camilla, du är en stor inspiration!
  Kram Louise

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 12:17 - Reply

   Kul att du blir inspirerad Louise! Tack för dina ord. Kram Camilla

 3. Louise 20 mars, 2016 at 11:49 - Reply

  Världen har krympt

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 12:17 - Reply

   Verkligen Louise!

 4. Tomas Tilver 20 mars, 2016 at 11:52 - Reply

  Jag håller med dig, det är stora och spännande förändringar på gång! Mycket glädjande att mänskligheten tycks komma till insikt om att ett liv som består av ”shop-til-you-drop” kanske inte utgör den oändliga lyckan.

  Personligen tror jag att vi än så länge är en relativt liten skara ”glada pionjärer” som får trampa upp de nya stigarna. Än så länge kan vi mest tjäna som förebild – visa att ”jodå, det funkar faktiskt…”

  En betydligt större skara står redo – drömmer, önskar, räknar, funderar, planerar… Tycker mig märka konservatism på många håll – många oroar sig för förändringar och hur de ska klara sig i ”det nya”.

  På sikt är förändringen en oemotståndlig kraft som sveper fram. Världen blir mindre och saker som nationalitet, riksgränser och sådant får med tiden allt mindre betydelse. Säkert jobbigt för politiker, myndigheter, företagsledningar och andra som känner behov av att ”styra och kontrollera undersåtarna”.

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 12:16 - Reply

   Så sant Tomas. En förändring börjar ofta med de små krusningarna på vattnet, det är vi som redan lever så som nu kan visa vägen och visa att det går. Sen kommer det fler och fler krusningar allteftersom och SEN kommer den stora vågen och då ändras allt.

 5. Tommy Andersson 20 mars, 2016 at 12:16 - Reply

  Skriver under på det du uttrycker så bra, Camilla. Känner mig verkligen som en del av denna pågående, ganska tysta, revolution. Lämnade en anställning för 25 år sedan och har inte ångrat mig en endaste sekund. Microföretagande har så många uppsidor, förutsatt att man finner en trygghet i den ständiga förändringen.

  Bra skrivet!

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 12:20 - Reply

   Ja, vi är många fler än man kan tro Tommy, som både har redan tagit steget men också många som nu är på gång. Det är spännande hur det kommer att påverka allt runtomkring oss. Från den tysta revolutionen blir det sen stora omvälvningar och det är på många plan samtidigt. Värderingsmässigt, praktiskt, spirituellt och konkret.

 6. Liza 20 mars, 2016 at 12:26 - Reply

  Hej Camilla,
  Jaa, verkligen spännande tider! Det händer mycket och på samma gång ingenting. Jag tror att i vissa fall kan det verka skrämmande att just nu är allting möjligt.
  Lite grann som när Berlinmuren föll. Det var förvånansvärt många som ville ha tillbaka den eftersom den nya friheten innebar oändligt många egna val.
  Jag tror att det är ett skifte till det bättre men ibland kan det vara svårt att ’se skogen för alla träden’.
  Tack för din energi och inspiration!

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 13:44 - Reply

   Exakt Liza! Bra att du pekar på att det ökade egna ansvaret och alla val kan vara mycket skrämmande för en del också. Vi vet vad vi har…. Tack själv för dina ord här!

 7. jeanette sandelin 20 mars, 2016 at 16:01 - Reply

  Bästa jag gjort när jag slutade stå i arbetsförnedringskö efter 4,5 år och bara gav upp. Vilken frihet 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 16:53 - Reply

   Ja, våra svenska trygghetssystem i all ära men de kan verkligen bli väldigt hämmande och hindrande. Bra gjort Jeanette! 🙂

 8. Maria 20 mars, 2016 at 16:59 - Reply

  Håller helt med dig. Däremot tror jag att staterna kommer få allt mer kontrollbehov över individerna och den ekonomiska friheten kommer att krympa.

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 17:17 - Reply

   Det är en väg det kan gå åt. Samtidigt har många människor en stark frihetslängtan på olika sätt. Går den verkligen att kväva?

 9. Angelica af Ekenstam 20 mars, 2016 at 17:05 - Reply

  Fantastisk omvärldsanalys som jag kan identifiera mig i!

  Kanske är allt en konsekvens av enkel kommunikation och enkelt utbyte av tjänster på global skala.

  Vad skapar länder, skillnader mellan folkslag och kulturer? Någon slags barriär, som en bergskedja, en flod, en biotop, ett gav eller något annat som stänger inne en grupp. Däremellan pågår handel och språkutbyte.

  Vad har hänt de senaste årtiondena? Hela världen beter sig mer och mer som ett enda stort land. Det gäller företag och enskilda människor. Vi reser, vi har vänner, vi utbyter varor i allt större utsträckning. Konsekvensen borde bli ett gemensamt språk och en utjämning av ekonomier och löner. Vi kommer inte sluta resa me måste hitta miljömässigt hållbara alternativ till resandet. Jag väntar på det där cruisingskeppet, gärna med solpaneler och lite vindkraft som har kontor och fungerar som färdmedel istället för flyg? Tills nanoteknilogin ordnat ett hållbart flygalternativ.

  En klok ung tjej som jobbat bland annat i Afghanistan för många år sedan och sommarpratade i P1 trodde att vi i framtiden skulle styras av försäkringsbolag istället för länder.

  /Angelica, hållbar trädgårdsdesigner och livsfilosof

  • Camilla Lebert Hirvi 20 mars, 2016 at 17:16 - Reply

   Kloka ord Angelica. Ja, gränser, visum och kontroller känns förlegade. Visst behöver det finnas kontroll gentemot brottslighet tex men det finns ju andra sätt än att, som du säger, vi ska behöva stänga inne (eller ute) en grupp. Utjämningen av löner är redan på väg. Fattigdomen har minskat drastiskt även om den inte är utrotad ännu. Så visst är vi på väg till den utjämning du beskriver. Håller också med om att jag längtar efter mer hållbara sätt att resa på. Känns inte rätt med flygen som de är nu. Intressant att fundera på perspektiven i alla fall!

 10. Sanna Hellström 20 mars, 2016 at 21:40 - Reply

  Det var en bra betraktelse! Som att se det hela lite från ovan och på håll … för javisst händer det saker med så många och kanske ser vi inte förändringen för vi är mitt i den?

  Och så många bara VILL INTE längre jobba på dö trista jobb, sitta av tiden för att få den där lönen i slutet av månaden.

  Många blir sjuka helt enkelt!

  Men vi vet inte hur vi ska ta oss ur det och in i något annat som är friare och där vi kan själva bestämma. Nätet skrämmer många för att det är ovant.

  Så härligt att läsa din betraktelse Camilla, för någonting extraordinärt händer verkligen nu och vi måste prata mycket, mycket om det och om möjligheterna till förändring! 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 21 mars, 2016 at 00:43 - Reply

   Ja, Sanna låt oss prata mycket mer så vi enklare förstår var vi befinner oss och hur var och en kan ta sig vidare till sin egen personliga frihet!

 11. Cinna 21 mars, 2016 at 07:11 - Reply

  Spot on som vanligt Camilla. Under min sjukskrivning som utmattad har jag börjat fundera över att så många arbeten verkar vara självuppfyllande och egentligen ganska oviktiga. Många är busy för bara för att ha något att göra, utan att reflektera om det ger någon mening till sig själva eller andra medmänniskor.

  • Camilla Lebert Hirvi 21 mars, 2016 at 07:41 - Reply

   Precis Cinna. Jag brukar tänka att det jag ska jobba med och bidra med till världen bör vara för mänsklighetens, jordens och mitt eget bästa. Då går en hel del jobb bort, eller hur?

 12. Lotta 22 maj, 2016 at 06:43 - Reply

  Dessa funderingar har jag haft inom mig starkt det senaste året för att intensifieras senaste månaderna efter en längre resa till Australien. Att jag sedan av en slump hamnar på din sida måste vara ett sign :-). Du skriver precis på pricken om de funderingar jag har och det är så befriande att höra att det är många som känner så. Tyvärr är det just den där barriären att ”bryta sig” loss som är så svår, som kan ta ett helt liv att fundera på hur man ska göra. Min skräck är att sitta på pensionärshemmet och ångra att jag inte gjorde det som jag drömde om under hela mitt liv. Är så glad attt jag hittat detta forum så att jag kanske får kraft att följa mina drömmar lättare.

  • Camilla Lebert Hirvi 22 maj, 2016 at 14:16 - Reply

   Ja, vi behöver stöd och likasinnade för att skapa kraften och inspirationen att göra förändringar vi drömmer om. Vad kul att du hittade hit Lotta! 🙂

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!