Just nu sker något extraordinärt och det är få som fullt ut inser det. Efter att ha lämnat det invanda systemet och när jag nu dagligen har kontakt med många människor i förändring eller som vill ha en förändring ser jag några viktiga mönster av det nya som växer fram. Nya synsätt. Nya värderingar. En ny livsstil som i sin tur kommer att påverka hur vårt samhälle bör se ut för att gagna oss så bra som möjligt.

UnknownMånga står inte ut med anställning som arbetsform längre
De som arbetar i stora företag och organisationer känner sig ofta som lätt utbytbara och att allt går ut på vinster, spara pengar eller göra ännu större vinster. Visst är det just det systemet bygger på men när det blir på bekostnad av människors psykiska eller fysiska välmående har vi gått för långt. Folk vill ta sig ut. Släppa taget om allt. Se hur många som numera är beredda på att "riskera" en trygg anställning och hellre starta ett eget litet företag, hur många som är långtidssjukskrivna eller har stressrelaterade problem. Vissa hittar nya vägar som inhyrda konsulter, med flera olika anställningar som ger mer frihet medan andra tar föräldraledigt, börjar plugga eller hittar andra vägar att skapa sig ännu mer frihet.

A cook making pad Thai in ThailandMikro-entreprenörer tar över världen
En- och två-mans företag exploderar inte bara i Sverige utan särskilt i utvecklande länder. När människor kan ta ett eget ansvar och förverkliga sina egna drömmar klarar de oftast av att arbeta hårt utan att bli utbrända. När de följer sina egna värderingar, sina mål, sitt sätt att bidra till världen skapas en inre glöd och energi som ger mer till världen och skapar lyckligare företagare också. Små företag är också mer flexibla, kan lätt flytta på sig och skifta verksamhetsområde snabbt.

LaptopMobiliteten ökar
Många, både anställda och egna företagare, kan och väljer oftare att arbeta på distans. Fler och fler provar att lämna sina hem längre perioder och ta med sig arbetet via nätet till andra breddgrader. De allra flesta märker att det fungerar ofta bättre än när man sitter på kontoret och jobbar. Du blir mer effektiv, mer fokuserad, gladare då du väljer din föredragna miljö att arbeta i. Du behöver kanske ett kontor tillfälligt där du jobbar på den nya platsen så nya mobila kontor växer upp överallt där man kan också träffa likasinnade.

collaborationNya samarbetsformer vaknar
Många hittar andra att samarbeta med, skapar nätverk, hjälps åt att förverkliga sina drömmar. Mikroföretagarna kopplar ihop sig, crowd funding som investeringsform ökar, folk hjälper varandra hellre än att konkurrera ut varandra. Att dela på, samarbeta, hjälpa är inne och "ensam-är-stark"-mentaliteten är ute.

 

Mikroföretagare och privatpersoner kopplar ihop sig utan företag emellan
Airbnb och olika sätt att hyra bil eller lokal direkt från ägaren är bara några fåtal exempel på hur vi idag kopplar ihop oss direkt med varandra utan att behöva gå genom något stort företag. Kopplingen mellan köpare och säljare är idag enklare, tryggare och billigare.

LONDON - DECEMBER 11: Shoppers walk down Oxford Street during American Express Shop West End VIP Weekend on December 11, 2011 in London, England. West End stores predict £180m sales today with 1m shoppers spending on fashions and gifts. Over 50,000 'early bird' shoppers were out in London's West End by 8.30am this morning for a bumper Christmas shopping day, as the West End removed all traffic on Oxford Street and Regent Street to make way for festive shoppers for the 7th American Express Annual Shop West End VIP (Very Important Pedestrian) Weekend. (Photo by Samir Hussein/Getty Images For Shop West End VIP Weekend)

Materialismen är ute
Fler och fler har insett att vi har blivit manipulerade att konsumera så mycket det går och nu skalar många av materiellt. De väljer hellre att uppleva livet, ha mer tid över än att ha mer pengar i plånboken, hittar nya livsstilar. "Gypset"-livsstilen växer, dvs mixen mellan att vara en "gypsy" och en "jetset". Ena dagen lyxigt, andra dagen i en enkel bungalow på stranden. Upplevelsen är viktigare än att hur vi lever måste ha en viss standard eller följa en norm och att äga saker blir mindre viktiga. Vi lånar hellre eller köper begagnat.

laptop-beach-vacationVi inser fullt ut hur Internet kan hjälpa oss
Många använder alla de möjligheter som internet ger oss och inser mer och mer vilken stor omvandling världen går igenom just nu. Världen har öppnat sig, gränser och barriärer faller, separationen minskar, gemenskaper skapas, samarbeten exploderar, hjälp kan fås och ges enklare än förut. Internet gör att masskontrollen från stater och stora företag minskar. Den enskilda människan kan nå fram och nå ut själv utan hjälp av "de stora". Nyhetsbolagen är inte längre ensamma ägare av informationskontroll. Den lilla människan är inte längre utan röst. Alla kan göra sig hörda.

Hälsosamt ätande
Många har lagt om livsstil och insett vad som gagnar den egna kroppen, vad som ger mer energi och vad som får oss att må bra. Även på detta området tar människor tillbaka ansvaret för den egna kroppen och hälsan. Mer fokus på individuellt välmående är inne och inte att ett koncept passar alla.

studying-natureSkolformer ifrågasätts
Fler ifrågasätter om den undervisningsform som funnits i så många årtionden verkligen gagnar våra barn bäst. Vissa föräldrar väljer att hitta helt nya skolformer och letar sig fram till sätt att lära sig som bryter mot gamla invanda skolformer. Skolans syfte har varit att ge barnen bra förutsättningar för att kunna bidra i samhället. Men nu då samhället förändras så mycket och så snabbt är frågan vad våra barn egentligen behöver bäst för att kunna bidra i det nya samhället fullt ut.

meditation_sunAndligt uppvaknande
Många hittar egna och nya former av andlighet och tro. Meditation, yoga och andra former av sätt att fokusera och få en större dimension i livet exploderar överallt. Företag och också vissa skolor ger sina anställda och elever möjlighet att meditera en stund varje dag. Det är mer OK att prata andlighet idag än det var för 20 år sen.

Hur kommer alla dessa förändringar att påverka hur vårt samhälle kommer att se ut? Hur kommer städer, kontor, transporter, skolformer och sätt att mötas förändras?

Vad ser du? Vad tror du? Var kan var och en av oss vara med och bidra till allt det nya positiva? Hur kan vi se till att vända blicken till det positiva istället för att fastna i de negativa krafter som också finns överallt? Vad tänker du om hur vårt framtida världs-samhälle kommer att utvecklas?

Varma hälsningar
Camilla