Nutidsnomaderna vaknar

images2Överallt ser jag tecknen på att en ny grupp tydliggöra sig, att nutidsnomaderna vaknar. Vad är då en nutidsnomad? Att leva ett nomadiskt liv beskrivs så här i ordboken: "Nomader är de folkgrupper vars samhällsorganisation och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt." Historiskt har det levnadssättet ofta varit hopkopplat med boskapsskötsel. Men just nu vaknar ett helt nytt sätt att leva nomadiskt. Jag har coachat många som nu vill välja att leva mer nomadiskt. Några vill göra det helårsvis och andra delar av året. Några har skaffat laptop-beach-vacationen egen buffert att leva på. Vissa startar eget och kan försörja sig på nätet. Vissa jobbar hårt delar av året och lever som nomader resten av året. Vissa tar tillfälliga jobb runt om i världen. Det finns enormt många olika sätt att göra detta på idag. Varje vecka hör jag om nya sätt att kunna leva så här. De gemensamma nämnarna som jag märker finns hos alla är längtan efter frihet. Frihet att kunna arbeta var som helst, när som helst och med vad som helst. Frihet att kunna flytta på sig. Frihet från det bofasta livet.

we-are-with-many-different-cultures-in-this-world-and-almost-all-have-the-same-wishes-29-may-2015En annan gemensam längtan hos nutidsnomaden är ofta att inspireras av andra kulturer och platser. När vi skapar ett reflektionsavstånd från det invanda livet i vårt tidigare hemland öppnas ofta helt nya sidor inom oss själva. Genom att jag ser och hör hur grekerna tänker med den kris de har gått igenom, hur thailändarna så djupt älskar sin nu bortgångne kung och hur människor i andra länder ser på vad som ger mening och lycka i livet, kan jag reflektera över mig själv och mitt liv. Det gör att det blir enklare att finna min egen inre kompass, det som är viktigt för just mig.

boxes_movingNutidsnomaden är ofta en nyfiken, flexibel och möjlighetsinriktad person. För att kunna ta steget, oavsett om det är som deltidsnomad eller på heltid, krävs ofta att våga släppa taget om den tidigare livsstilen. De jag känner och har gett stöd till som tagit steget har alla gjort någon form av "hopp". De har sålt sitt boende eller bytt till ett mindre boende. De har sagt upp sig eller startat eget. De har sagt farväl till vissa nära och kära. De har vågat släppa taget och vetat att i det tomrum som då uppstår kan något nytt födas. De visar på stort mod.

people-working-together-for-a-causeMånga känner sig dock ofta ensamma i dessa tankar. Många letar ofta efter andra likasinnade. Jag har kunnat erbjuda Livsdesign retreat, seminarier och andra ställen där likasinnade har kunnat mötas. Många berättar liknande historier. Att de inte har andra som tänker likadant runtomkring dem. Vi behöver skapa det som stod i ordboken: "Nomader är de folkgrupper vars samhällsorganisation och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt." Vi behöver börja skapa vår egen "tribe", våra forum där vi kan prata om de frågor som vi sitter med. Vi behöver bli peppade för att våga kliva utanför det som fortfarande anses vara normen för hur man ska leva sitt liv. Vi behöver ge varandra stöd och pepp. Just det forumet och det underlaget för en ny typ av "tribe" vill jag vara med och skapa.

CamillaLebert2015-7364 kopiaVilken sorts samhällsorganisation kommer vi nutidsnomader att behöva? Hur kan vi skapa nära kontakt och trygghet med andra likasinnade? Hur kan vi bäst ge varandra stöd inför och under den omställning som behövs för att bli en sann nutidsnomad?

Vad är dina tankar om detta? Vad känner du själv att du behöver?
Kommentera gärna!

Varma hälsningar från ett 29-gradigt Koh Lanta
Camilla

 

2016-10-15T05:41:59+00:0015 oktober, 2016|Designa|7 Comments

7 Comments

 1. Anna ZachriOrs 15 oktober, 2016 at 07:29 - Reply

  Hej Camilla!
  Jag saknar människor omkring mig med det tänk jag har.
  Jag vill hitta vägar att försörja mig på nätet och ha diskussioner om detta med andra som mig.
  Det finns ju flera grupper på t ex Facebook, men de känns för allmänna och det blir inte personligt och riktiga relationer.
  Det längtar jag efter!
  Kram från ett 7 gradigt Västerås.

  • Sanna 15 oktober, 2016 at 11:43 - Reply

   Jag bor också i Västerås. ?

 2. Birgitta Sigurdsson 15 oktober, 2016 at 09:47 - Reply

  Hej Camilla!
  Jag känner att jag behöver ha någon form av informationsbank, som typ den som finns i alla större sammanhang, centrala flygplatser och tågstationer.

  Där jag kan söka svar på specifika frågor som boende rekommendationer, skatt, visum, regler för egenföretagare , försäkrings förslag osv. ”tänk på det och dethär tips” lands styrt såklart.

  Där det också finns möjlighet till att ta kontakt med eller söka in på olika föreningar där likasinnade samlats i olika länder för kontakt, vägledning, socialt umgänge.

  Många frågor snurrar ju, såsom skolgång, sjukvård, egenföretagande, boende. Kanske till och med vad man som ”nykomling” kan behöva tänka sig för om.

  Jag tror du är med på cad jag menar, en informationsbank för nutidsnomader.
  Tack för allt du stimulerar till.
  Detta blogg inlägg var oerhört inspirerande.

  Kramar från en blivande nutidsnomad ( när jag nu tar det steget ).

  BirgittaS

 3. Angelica 15 oktober, 2016 at 09:59 - Reply

  Jag tror på nomad camps runt om i världen. Ställen att bo och arbeta på runt om i världen, som samlar likasinnade, för olika slags budgetar, där man kan umgås, utbyta idéer, få praktisk hjälp. De blir som en internationell, global smältdegel, liknande alla backpackerställen i Thailand med skillnaden att folk som bor där har en nomadisk livsstil. Utöver det vanliga ska det finnas arbetsplatser med infrastruktur och gemensamma ytor för umgänge (typ äta tillsammans). En kedja av sådana ställen runt om världen och man kan få något medlemskap som berättigar något runt om i världen inkl nätverk på internet.

  • Helena 13 november, 2016 at 18:49 - Reply

   Hej alla! Intressant tråd! #Carina och #Angelina det finns redan alla dessa exempel ni pratar om, Nomad camps, workhub ställen där likasinnade träffas och utbyter erfarenheter! Finns runt om i hela världen ? det gäller bara att hitta dom och finna rätt nätverk! Jag har ett antal länkar. En samlad plats för allt detta som Birgitta nämner vore ju strålande!

 4. Karina 15 oktober, 2016 at 11:25 - Reply

  Hej på er

  Exakt så känner jag
  Saknar likasinnade med samma tänk
  som inte vill leva i samma mönster som de flesta gör
  För gör man annorlunda så upplevs man åxo som konstig och dom tycker lite ”synd om en”
  De sägs ju att
  ”Ensam är ej stark bra att ha en hejarklack ”! Och så är de.

  Glad lördag /karina

 5. Jenny Josin 19 oktober, 2016 at 08:47 - Reply

  Jag saknar ovkså likasinnade. Som trödt så tänker jag att vi är några få utvalda som ska dtampa vägen föst. Som vågar, vill och inte följer john. Ibland går drt frampt ibland bakåt och vi lär oss längs bägen. Vill inte säga att drt är lätt och vill jnte däga att jag alltid är så fuktig på att lyssna på det jag just skrivit. Vi behöver absolut varandra. Någon som lyssnar, puschar och tror på en.

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!