imagesFör att skapa sann framgång behöver vi lära oss mer om konsten att sätta gränser. Idag har många av oss enormt många valmöjligheter och en stor frihet. Men denna frihet kan istället för att ge oss det vi längtat efter bli hämmande och kan göra att vi känner oss fast och inrutade. För att vi fullt ut ska kunna njuta av friheten behöver vi kunna sätta gränser. Sätta gränser för vad vi gör, hur vi gör det, hur mycket vi gör det, när vi gör det. Jag brukar börja med att tydliggöra VARFÖR jag gör något. Varför vill jag coacha andra människor till att skapa mer frihet och passion i sina liv? Mitt varför är tydligt. När fler utgår från sin passion och glädje i det liv de lever kommer deras talanger bättre till sin rätt, de blir gladare, mer harmoniska. De blir bättre människor. De bidrar mer till andra. De skapar saker som hjälper många. De är fyllda av energi. De är mer hälsosamma. De är gladare och sprider mer glädje. I slutändan handlar det om att om jag kan bidra till att en annan människa verkligen hittar sin passion, sin mission, sitt kall, sin mening, sitt varför bidrar jag också till världsfred. Där finns mitt varför.

IMG_3912Det är en stark vision och skulle kunna göra att jag jobbar för hårt, för mycket, för ivrigt med det. Men i mitt eget varför i hur jag har valt att leva mitt liv finns också en balans mellan det jag bidrar med till andra och mitt eget liv, mina egna nära och kära. Meningen för mig numera är denna balans. Att jag kan välja helt fritt när jag vill jobba, hur och var. Och när jag vill vila, njuta av livet, skratta, vara med min familj, mina vänner. För att jag ska kunna få både och, både känna att jag bidrar med något gott till andra, till världen och att jag mår bra i mig själv och har lagom med vila, stillhet och kärleksfull närhet till mina närmaste, behöver jag sätta gränser. Jag ser ofta över hur jag väljer att använda dagens timmar. En sak som jag nu märkt verkligen behöver sättas gränser med, inte bara för mig utan för många andra jag träffar är vår tid på nätet, med mobilen, med skärmarna. Tekniken är fantastisk och hjälper mig att leva det drömliv jag nu lever, men det kan också bli min boja. Det kan göra att jag till slut egentligen inte njuter av mitt drömliv längre. Det kan göra att jag känner mig fast och inrutad.

It-Is-Now-Safe-to-Turn-Off-Your-Computer-Go-Outside-Talk-to-People-Climb-a-Goddamn-MountainSkärmfria dagar och tider är därför ett måste för mig, ett bra sätt att sätta gränser som gör att jag får tid att gå in i mig själv. Att sitta med andra och bara vara utan att slita fram telefonen bara för att vårt samtal tystnade. Att låta mig själv få ha långtråkigt och märka att ur det föds viktiga känslor och tankar. Jag sätter också gränser för när och hur jag arbetar. Kortare pass med pauser och vila. Halva dagar för promenader, samtal, stillhet och halva dagar med arbete, kreativitet ger mig balansen. Det gör mig också mer effektiv och kreativ. Att då och då helt bryta och resa till en plats jag aldrig har varit förut ger mig reflektionsavstånd. Det ger mig kontakt med mig själv och det som är viktigt för mig. Det gör att jag påminns om vad som egentligen är viktigt på riktigt i mitt liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMin mamma gick hastigt bort 58 år gammal för över 25 år sen och då bestämde jag mig för att aldrig skjuta upp det jag vill göra i livet. Livet är NU och jag lever det just nu. Hur väljer jag att leva så att jag känner att jag lever fullt ut just nu? Vad vill jag göra som är drömmar och längtan jag har? Hur kan jag göra det snart istället för sen? Vad behöver jag säga nej till, släppa taget om för att skapa ett utrymme för det nya att formas och växa fram? Om jag visste att om en vecka är mitt liv slut är jag nöjd då med hur jag har levt det? Har jag hittills levt fullt ut så många stunder det är möjligt? Ja, så känner jag verkligen. Jag har satt gränser för det som inte ger mig det jag egentligen vill. Jag har skurtit bort allt som bara hindrar mig att leva som jag vill. Materiella saker, tidsmässiga måsten, människor, platser, uppgifter.

Livet är NU. Vad behöver du göra NU för att leva det ännu mer fullt ut?

Varma hälsningar från ett 32-gradigt Koh Lanta
Camilla