Om konsten att sätta gränser

imagesFör att skapa sann framgång behöver vi lära oss mer om konsten att sätta gränser. Idag har många av oss enormt många valmöjligheter och en stor frihet. Men denna frihet kan istället för att ge oss det vi längtat efter bli hämmande och kan göra att vi känner oss fast och inrutade. För att vi fullt ut ska kunna njuta av friheten behöver vi kunna sätta gränser. Sätta gränser för vad vi gör, hur vi gör det, hur mycket vi gör det, när vi gör det. Jag brukar börja med att tydliggöra VARFÖR jag gör något. Varför vill jag coacha andra människor till att skapa mer frihet och passion i sina liv? Mitt varför är tydligt. När fler utgår från sin passion och glädje i det liv de lever kommer deras talanger bättre till sin rätt, de blir gladare, mer harmoniska. De blir bättre människor. De bidrar mer till andra. De skapar saker som hjälper många. De är fyllda av energi. De är mer hälsosamma. De är gladare och sprider mer glädje. I slutändan handlar det om att om jag kan bidra till att en annan människa verkligen hittar sin passion, sin mission, sitt kall, sin mening, sitt varför bidrar jag också till världsfred. Där finns mitt varför.

IMG_3912Det är en stark vision och skulle kunna göra att jag jobbar för hårt, för mycket, för ivrigt med det. Men i mitt eget varför i hur jag har valt att leva mitt liv finns också en balans mellan det jag bidrar med till andra och mitt eget liv, mina egna nära och kära. Meningen för mig numera är denna balans. Att jag kan välja helt fritt när jag vill jobba, hur och var. Och när jag vill vila, njuta av livet, skratta, vara med min familj, mina vänner. För att jag ska kunna få både och, både känna att jag bidrar med något gott till andra, till världen och att jag mår bra i mig själv och har lagom med vila, stillhet och kärleksfull närhet till mina närmaste, behöver jag sätta gränser. Jag ser ofta över hur jag väljer att använda dagens timmar. En sak som jag nu märkt verkligen behöver sättas gränser med, inte bara för mig utan för många andra jag träffar är vår tid på nätet, med mobilen, med skärmarna. Tekniken är fantastisk och hjälper mig att leva det drömliv jag nu lever, men det kan också bli min boja. Det kan göra att jag till slut egentligen inte njuter av mitt drömliv längre. Det kan göra att jag känner mig fast och inrutad.

It-Is-Now-Safe-to-Turn-Off-Your-Computer-Go-Outside-Talk-to-People-Climb-a-Goddamn-MountainSkärmfria dagar och tider är därför ett måste för mig, ett bra sätt att sätta gränser som gör att jag får tid att gå in i mig själv. Att sitta med andra och bara vara utan att slita fram telefonen bara för att vårt samtal tystnade. Att låta mig själv få ha långtråkigt och märka att ur det föds viktiga känslor och tankar. Jag sätter också gränser för när och hur jag arbetar. Kortare pass med pauser och vila. Halva dagar för promenader, samtal, stillhet och halva dagar med arbete, kreativitet ger mig balansen. Det gör mig också mer effektiv och kreativ. Att då och då helt bryta och resa till en plats jag aldrig har varit förut ger mig reflektionsavstånd. Det ger mig kontakt med mig själv och det som är viktigt för mig. Det gör att jag påminns om vad som egentligen är viktigt på riktigt i mitt liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMin mamma gick hastigt bort 58 år gammal för över 25 år sen och då bestämde jag mig för att aldrig skjuta upp det jag vill göra i livet. Livet är NU och jag lever det just nu. Hur väljer jag att leva så att jag känner att jag lever fullt ut just nu? Vad vill jag göra som är drömmar och längtan jag har? Hur kan jag göra det snart istället för sen? Vad behöver jag säga nej till, släppa taget om för att skapa ett utrymme för det nya att formas och växa fram? Om jag visste att om en vecka är mitt liv slut är jag nöjd då med hur jag har levt det? Har jag hittills levt fullt ut så många stunder det är möjligt? Ja, så känner jag verkligen. Jag har satt gränser för det som inte ger mig det jag egentligen vill. Jag har skurtit bort allt som bara hindrar mig att leva som jag vill. Materiella saker, tidsmässiga måsten, människor, platser, uppgifter.

Livet är NU. Vad behöver du göra NU för att leva det ännu mer fullt ut?

Varma hälsningar från ett 32-gradigt Koh Lanta
Camilla

2015-03-23T09:52:37+00:0022 mars, 2015|Leva ett exceptionellt liv|6 Comments

6 Comments

 1. Birgitta Tiainen 22 mars, 2015 at 07:59 - Reply

  Tack för ett jättebra inlägg 🙂

  Jag har tidigare varit modigare och mera tydlig i mitt liv/min tillvaro, men nu vaklar jag oftare och oftare..

  Jag vill så mycket men ser hinder (mkt p.g.a att andra har sagt åt mig; arbetsförmedlingen o.s.v)…”Du har din whiplash”, du är ensamstående mamma, du har så dåliga förutsättningar och dittan och dittan…

  Tänk att komma förbi dom och satsa på min stora dröm; ett eget företag som jag kan driva fr varmare länder när vintern bråkar med mina leder..

  Fasiken, jag har ju lyckats med så mkt hitills; överlevt trauman och rest mig igen..

  Jag besökte min pappa i höstas på ett boende (lite dement)..Det enda han ägde var en påse m lite trasiga kläder och ändå talade han om framtiden m glimten i ögat..
  3 månader efter dog han, han gav upp, slutade äta och dricka..

  Tack för att ni delar med er, man blir inspirerad och drömmer vidare (drömmarna kan ingen ta i från en iaf)..

  mvh Birgitta Tiainen

  • Camilla Lebert Hirvi 22 mars, 2015 at 08:30 - Reply

   Tack Birgitta! Så sant! Drömmarna kan ingen ta ifrån oss och de betyder något. De är värda att lyssna på. Så härligt med bilden av din pappa som med glimten i ögat drömde om framtiden. Dröm vidare och börja så smått och ta ett litet steg i taget mot din dröm, så vips innan du anar det är du på god väg 🙂
   Varma hälsningar
   Camilla

 2. Ann Frödeberg 22 mars, 2015 at 18:33 - Reply

  Tack för ett betydelsefullt inlägg. Jag har mer och mer börjat hitta mig själv, vill nu känna livet, jag menar verkligen k ä n n a att jag lever. Jag vill ha roligt, göra galna upptåg, låta min återuppväckta spontanitet ta mig dit jag inte varit tidigare, känna kärlek, välja de människor jag vill träffa, min tid är dyrbar och ska ägnas åt de som ger mig något, och som jag är villig att ge till. Jag bestämmer. Och jag bryr mig inte vad andra tycker. Det är jag för gammal för! För nu lever jag. Och jag vill verkligen inte ångra mig den dag jag inte kan leva längre.

  • Camilla Lebert Hirvi 23 mars, 2015 at 04:35 - Reply

   Underbart Ann! För nu lever du 🙂 Spontanitet och ta ansvar för att själv leva livet fullt ut är ju härliga nycklar till glädje och lycka. 🙂

 3. Cecilia Svensson 23 mars, 2015 at 07:00 - Reply

  Tack för bra blogginlägg. Gillar begreppet skärmfria dagar.

  Jag är hängiven och entusiastisk i allt jag gör, speciellt det jag älskar att göra och jag håller med dig, det krävs ändå en balans. Jag brukar ta en digital diet emellanåt då jag bara gör annat.

  Jag har också börjat fördela mitt arbete och dygnets timmar på ett annat sätt än de traditionella ”nine to five”.

  Har sett några av era filmer, det är kul att se lite av er vardag!

  Allt gott!
  /Cecilia

  • Camilla Lebert Hirvi 23 mars, 2015 at 07:33 - Reply

   Hej Cecilia!
   Digital detox är också ett fint uttryck. Tror vi kommer att se mer av liknande ord framöver då många kommer att fastna i det digitala ju mer vi kommer att använda det och ju mer raffinerat det blir.

   Kul att du gillar våra filmer 🙂

   Varma hälsningar
   Camilla

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!