OliveJag funderar just nu en hel del om konsten att välja och handla. Att välja är idag så mycket mer komplext än det var för exempelvis 100 år sen. Då var samhällets och kulturens normer mycket starkare och det var svårare att gå sin egen väg så många valde att följa det stora flertalets väg. Självklart har det genom alla tider funnits människor som vågat gå sin egen väg oavsett risken att bli utfryst och inte få tillhöra, men det kostade på mer då än nu. Idag har vi så många val varje dag att många blir stressade av det. Jag minns då jag landade i Stockholm efter ett consumer choiceår på ön Koh Lanta i Thailand där det lokala snabbköpet hade en enda typ av olivolja som vi som bodde på plats var så glada för att de hade tagit in. På väg från flygbussen bad min vän mig att köpa med en olivolja till middagen. Jag gick in på Åhlens livsmedelsavdelning och blev stående framför den 10 meter långa hyllan av olivoljor. Där började min vånda och min process att välja rätt. Skulle jag välja en ekologisk eller en billig olja? En italiensk, grekisk eller spansk? Extra virgin eller bara virgin? Stordunk eller liten exklusiv flaska? Med smak eller inte? Jag blev stående i en kvart utan att bli klokare. Till slut gick jag in i min egen inre kompass och kände efter. Grekland ligger mig varmt om hjärtat så jag förflyttade mig till sektionen med grekiska oljor. Ekologiskt är bättre för miljön och kroppen. Ytterligare flaskor valdes nu bort. Extra virgin är godast. Då jag inte visste vad min vän skulle använda oljan till valde jag en neutral utan smak. Fortfarande fanns det tre olika sorter att välja mellan. Slutligen fick priset styra. Ja, du känner igen det. Dessa val gör vi varje dag i små och större saker.

254836_5_Egentligen behöver vi vakna upp varje morgon, se på vår partner och bestämma oss om vi ska välja hen idag också eller inte. Mayaindianerna lär ha sagt att vi i denna tidsåldern kommer att komma till en punkt där alla människor på jorden har alla val men att det kommer inte alla människor att klara av. Det verktyget vi bör använda oss av för våra val för att känna oss nöjda är det jag brukar kalla för vår egen inre kompass. Vi behöver gå in i oss själva, skala bort vad alla andra tycker och känna efter vad som är våra egna värderingar som vi ska basera vårt val på. Det som gör det svårare är också att just hur vi känner oss och vad vi tycker ändras varje minut. Vi kan bara basera vårt val på detta nu.

images 2Jag tror på att vi är här på denna jord för att utvecklas. Lära oss mer om oss själva och därmed också andra och utifrån det ta nya val som blir bättre för mig själv, för mänskligheten och jorden. Det är i de små vardagliga valen vi definierar oss själva. Det är där vi tar oss vidare till vårt mål, vår livsvision, eller längre bort från den. Det är de små besluten och handlingarna som leder oss till dit vi vill. För att kunna designa livet som vi vill ha det behöver vi ha en tydlig vision, en känsla av hur vi vill leva våra liv och sedan basera våra val och handlingar utifrån det. På så sätt kommer vi sakta eller snabbt att nå dit vi vill. Det räcker dock inte bara med att välja. Vi behöver också handla därefter. Och vi behöver handla konsekvent därefter.

IMG_4385När vi håller en inriktning, en tanke, känsla och handlar utifrån den i varje litet vardagsval så kommer vi att lyckas vända skeppet och skapa det drömliv vi har målat upp inom oss. Tricket är att inse när vi verkligen klarar av att följa vår egen inre kompass och då vi följer andras värderingar och vilja. Ibland kanske vi behöver följa andra för att anpassa oss till gruppen och familjen men bara vi är medvetna om vad som ligger till grund för våra val. I de små valen definierar du dig själv. Hur du väljer att spenderar din tid. Hur du väljer dina relationer och dina aktiviteter. Hur du konsumerar. Hur du balanserar din vardag. Det är ditt val och du kan förändra. Makten finns hos dig. Genom små eller stora steg kan du nå fram till en helt annan tillvaro. Om du vill.

Hur har du märkt att dina val påverkar hur du når dit du vill? Berätta gärna i kommentarerna.

Varma hälsningar
Camilla