Om konsten att välja och handla

OliveJag funderar just nu en hel del om konsten att välja och handla. Att välja är idag så mycket mer komplext än det var för exempelvis 100 år sen. Då var samhällets och kulturens normer mycket starkare och det var svårare att gå sin egen väg så många valde att följa det stora flertalets väg. Självklart har det genom alla tider funnits människor som vågat gå sin egen väg oavsett risken att bli utfryst och inte få tillhöra, men det kostade på mer då än nu. Idag har vi så många val varje dag att många blir stressade av det. Jag minns då jag landade i Stockholm efter ett consumer choiceår på ön Koh Lanta i Thailand där det lokala snabbköpet hade en enda typ av olivolja som vi som bodde på plats var så glada för att de hade tagit in. På väg från flygbussen bad min vän mig att köpa med en olivolja till middagen. Jag gick in på Åhlens livsmedelsavdelning och blev stående framför den 10 meter långa hyllan av olivoljor. Där började min vånda och min process att välja rätt. Skulle jag välja en ekologisk eller en billig olja? En italiensk, grekisk eller spansk? Extra virgin eller bara virgin? Stordunk eller liten exklusiv flaska? Med smak eller inte? Jag blev stående i en kvart utan att bli klokare. Till slut gick jag in i min egen inre kompass och kände efter. Grekland ligger mig varmt om hjärtat så jag förflyttade mig till sektionen med grekiska oljor. Ekologiskt är bättre för miljön och kroppen. Ytterligare flaskor valdes nu bort. Extra virgin är godast. Då jag inte visste vad min vän skulle använda oljan till valde jag en neutral utan smak. Fortfarande fanns det tre olika sorter att välja mellan. Slutligen fick priset styra. Ja, du känner igen det. Dessa val gör vi varje dag i små och större saker.

254836_5_Egentligen behöver vi vakna upp varje morgon, se på vår partner och bestämma oss om vi ska välja hen idag också eller inte. Mayaindianerna lär ha sagt att vi i denna tidsåldern kommer att komma till en punkt där alla människor på jorden har alla val men att det kommer inte alla människor att klara av. Det verktyget vi bör använda oss av för våra val för att känna oss nöjda är det jag brukar kalla för vår egen inre kompass. Vi behöver gå in i oss själva, skala bort vad alla andra tycker och känna efter vad som är våra egna värderingar som vi ska basera vårt val på. Det som gör det svårare är också att just hur vi känner oss och vad vi tycker ändras varje minut. Vi kan bara basera vårt val på detta nu.

images 2Jag tror på att vi är här på denna jord för att utvecklas. Lära oss mer om oss själva och därmed också andra och utifrån det ta nya val som blir bättre för mig själv, för mänskligheten och jorden. Det är i de små vardagliga valen vi definierar oss själva. Det är där vi tar oss vidare till vårt mål, vår livsvision, eller längre bort från den. Det är de små besluten och handlingarna som leder oss till dit vi vill. För att kunna designa livet som vi vill ha det behöver vi ha en tydlig vision, en känsla av hur vi vill leva våra liv och sedan basera våra val och handlingar utifrån det. På så sätt kommer vi sakta eller snabbt att nå dit vi vill. Det räcker dock inte bara med att välja. Vi behöver också handla därefter. Och vi behöver handla konsekvent därefter.

IMG_4385När vi håller en inriktning, en tanke, känsla och handlar utifrån den i varje litet vardagsval så kommer vi att lyckas vända skeppet och skapa det drömliv vi har målat upp inom oss. Tricket är att inse när vi verkligen klarar av att följa vår egen inre kompass och då vi följer andras värderingar och vilja. Ibland kanske vi behöver följa andra för att anpassa oss till gruppen och familjen men bara vi är medvetna om vad som ligger till grund för våra val. I de små valen definierar du dig själv. Hur du väljer att spenderar din tid. Hur du väljer dina relationer och dina aktiviteter. Hur du konsumerar. Hur du balanserar din vardag. Det är ditt val och du kan förändra. Makten finns hos dig. Genom små eller stora steg kan du nå fram till en helt annan tillvaro. Om du vill.

Hur har du märkt att dina val påverkar hur du når dit du vill? Berätta gärna i kommentarerna.

Varma hälsningar
Camilla

2016-08-15T09:26:45+00:0015 augusti, 2016|Designa|8 Comments

8 Comments

 1. Jenny 15 augusti, 2016 at 10:17 - Reply

  Det är ju så sant Camilla, men så svårt. Att följa sig själv när man är van att följa andra. Att bryta och försöka hitta sin vilja och vad som känns bäst läst där inne. Vad finns där inne och hur hittar man det? Jag jobbar på detta då jag inte längre mår bra av att bara följa. Stegen framåt är små och det är så lätt att falla tillbaka. Jag förundras över alla andra som tycks hittat din väg och ser ut att må så bra. Kommer jag någonsin dit? Det har gått flera månader sen du o jag talades vid via Skype och det känns som jag inte kommit någon vart. Jag har bara börjat fundera mer o ibland känns det som min resa hör att allt runt om mig snurrar o blir mer förvirrat. Det är kanske så här det blir när jag inte länge passar in i den vardag jag levt.

  • Camilla Lebert Hirvi 15 augusti, 2016 at 11:09 - Reply

   Det är sant Jenny att det ibland är väldigt svårt att lyssna och följa sin inre röst. Jag tänker också att den förvirring du känner kan vara bra. Det kan vara inför en förändring. Precis som du själv skriver kanske det handlar om att du inte passar in där du är just nu. Vad kan du göra för att förändra? Vilka små steg kan du ta varje dag för att nå mera dit du vill?

 2. Birgitta 15 augusti, 2016 at 14:09 - Reply

  Så bra skrivet.
  Tack ?
  Så sant och rätt och enkelt i mitt huvud, men att få det därifrån till handling bromsas av rädsla, rädsla för det okända.

  Rädsla att inte längre tillhöra den invanda trygga gruppen.

  Rädsla för att bli ifrågasatt.

  Rädslan i att kanske behöva stå ensam om så bara för ett tag – läskigt.

  De små stegen jag tagit är verkligen microsteg men så värdefulla.
  Den resan med alla små insikter är väl det som jag antar skapar grunden för det större kliven framöver.

  När jag följer min intuition så känns det så ”rätt”, hela min kropp ger omedelbar feedback.
  Flödet runt i kring strömmar till och plötsligt öppnas fler dörrar att kliva genom.
  Resultat:
  Fler möjligheter.

  Motsatsen är en känsla av tyngd, allt känns tungrott och motstånd på motstånd möts jag av på vidare väg. Oftast får jag vända om eller börja om på ny bana.
  Resultat
  Besvikelse.

  Det tar tid, om man väljer det.
  Men den tiden skapar erfarenheter på resan.

  Min väg börjar stå relativt klar för mig. Det är läskiga små detaljer som till en början tenderar vara gigantiska som bromsar och kommer med motstånd av rädslor, men som krymper mer och mer, blir färre på vägen, och orsaken till mitt ”varför” intar en mer stark och tydlig form.
  Fortfarande läskigt – men mitt varför stärks.
  För mig är det nyckeln.
  Alla händelser av motgång stärker mig i mitt varför.

  Tack Camilla, härlig reflektion såhär i mitten av augusti ?

  • Camilla Lebert Hirvi 15 augusti, 2016 at 15:37 - Reply

   Vilken otroligt bra beskrivning du gav på när du följer din intuition eller när du inte gör det. Hur det känns i kroppen. Att finna sin egen inre kompass handlar mycket om att känna in, mycket om intuition.

   Tack själv för att du kommenterar och delar med dig av dina reflektioner Birgitta! <3

 3. Barbro 17 augusti, 2016 at 10:48 - Reply

  Tack Camilla!
  Som vanligt….kloka ord!

  I mitt fall så handlar det om överlämnande, överlämnade o överlämnande ( inte alla ggr heeeelt enkelt att göra)…..att ha visionen med KÄNSLAN och tankarna omkring och sedan överlämna…..
  Håller mig också till samma kompass som Birgitta…..lätt eller tungt?

  Kram

  • Camilla Lebert Hirvi 17 augusti, 2016 at 12:03 - Reply

   Härligt Barbro! Ja, detta med om det är lätt eller tungt är verkligen ett bra sätt att få kontakt med det inre för att få ”rätt” svar för just mig just nu. Tack för din kommentar!

 4. Kicki 22 augusti, 2016 at 14:40 - Reply

  Mmmm, härligt att läsa Camilla. Du skriver bra!

  På grund av yttre omständigheter – arbetslöshet – så är jag i ett läge där jag under flera års tid känt på ”utanförskapet”, som det innebär. Det har ju givit mig chans att fundera ordentligt och nu känner jag att jag är vid vägskälet – jag vill verkligen förändra. Viljan och känslan är stor men fantasin och aktionen är inte lika lätta att hitta. Jag måste ju veta hur jag ska skapa min frihet.
  Mycket på grund av den dåliga penningsituationen känner jag mig låst.
  Men rent praktiskt har jag börjat göra mig av med saker. När frihetskänslan är stor är det inte svårt att sälja eller ge bort saker, har jag märkt. 🙂 Det kanske kommer att leda mig framåt, tänker jag nu.

  Har just mottagit ditt första mail, Camilla och ser fram emot mer inspiration.
  Tack. 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 23 augusti, 2016 at 10:47 - Reply

   Så bra Kicki att du har en stark vilja till förändring och att du har börjat skala av. Det är absolut på rätt väg tror jag. Det kan skapa det utrymme du behöver för att se helt nya vägar. Se bara upp med att inte fastna i penga-hindret. Det går absolut att hitta nya vägar även om inte ekonomin är traditionellt så bra. Våga tro och ha tillit till din egen förmåga att hitta din väg 🙂 Lycka till!

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!