Pengar som flödar

P1010456Inget annat hinder är större i en förändring av livsstil än rädslan för pengar. Många blir stående i steget när "the second thought" kommer ikapp och den inre rösten ropar: "Nej, nej, nej, gör det inte, du kommer att bli utblottad, fattig, ångra dig resten av ditt liv...." Den där inre rösten har hindrat många av oss till möjliga stordåd. Drömmarna och de konkreta planerna knölas ihop och kastas i papperskorgen. "Det är nog bäst att fortsätta som jag gör nu. Då vet jag åtminstone vad jag har. Jag måste vara ansvarsfull. Jag är ju förälder. Vad skulle alla andra säga?" säger den inre rösten. Den tystar dessvärre alla andra röster inom oss alltför ofta. Den vägrar att låta sig sägas emot. Denna rösten är vår värsta fiende mot att våga skapa helt nya verkligheter för oss själva.

Jag läste häromdagen en artikel om boken "The millionaire mind" av Thomas J. Stanley som har följt och intervjuat många miljonärer för att förstå vad som är den röda tråden i hur de har lyckats. En aspekt som skiljer sig från riktigt rika människor och fattiga eller medelrika människor är att miljonärerna vågar ta risker. De lär sig ofta hur de ska göra det och är pålästa, kastar sig inte ut utan att kunna saker. Oftast har de inte gått långa utbildningar och de är sällan akademiker utan de har själva läst på och lärt sig om sitt ämne. MEN det viktigaste är just att de vågar ta risker. Det innebär förstås också att de ibland tar fel val och förlorar allt de äger. Men de kommer ut på andra sidan igen, rikare än de var från början. De har ingen spärr som säger att det inte går. Att det är för stora ekonomiska risker. När de väl tror på något genomför de det. Dessutom utgår de från sin passion. När de satsar på sin passion fullt ut och har djup kunskap om det de håller på med och tar risker flödar pengarna oftast in.

Har du ett "överflödstänkande" eller ett "hålla-igen-tänkande"? Överflödstänkandet innebär att vi ser och känner fullt ut att det finns pengar och resurser i överflöd. Till både mig och alla andra också. När jag i sanningen tror på det och också öppnar upp dörren för det överflödet, ändras allt. Pengar flödar in utan ansträngning, du väljer att göra rätt saker, du vågar mycket mer än annars, för du känner intuitivt att det är rätt för dig just nu.

Genom tacksamhetsaffirmationer har jag många gånger vänt mina egna rädslor kring pengar till ett överflödstänkande. Att tänka och känna tacksamhet ger en stark energi som skapar de möjligheter som du behöver. Din starka tro på att du är värd detta överflöd ger dig ett enormt flöde som kan materialisera drömmar och tankar. Helt plötsligt, som ett under, dyker möjligheter upp som förut inte fanns. Helt plötsligt kommer det du väntat på. Eller något helt annat som du inte förväntat dig. Vår öppenhet för det som kommer är också nödvändig.

Hur ser din syn på pengar ut? Kan du hindra dig själv i en rädsla för pengar? Eller äger du ett överflödstänkande som tar dig dit du vill?

Berätta gärna i kommentarerna här på bloggen!

Varma hälsningar från ett idag 26-gradigt Rhodos

Camilla

2013-04-29T06:29:19+00:0029 april, 2013|Hinder, Inre resurser|21 Comments

21 Comments

 1. Johanna 29 april, 2013 at 07:21 - Reply

  Intressant och tänkvärt läsande. En fråga som jag tänker på allt oftare.
  Måste jag verkligen vara på ett jobb som inte tillför mig något längre? och som jag sedan länge slutat att tillföra något till. Vilket inte känns rättvist mot varken mig själv eller min chef.
  Men det som hindrar mig att följa mitt hjärta är detta stora ämne pengar….

  • Camilla Lebert Hirvi 29 april, 2013 at 08:02 - Reply

   Ja Johanna. Du vet säkert vad jag tror på… dvs att det är så viktigt att följa vår passion, vår hjärtas röst och göra det vi verkligen älskar. Livet är för kort för att vi ska ägna för mycket tid åt det som inte ger oss någon energi. Hoppas du kan hitta en väg att ta steget vidare 🙂

   • Madde 29 april, 2013 at 17:37 - Reply

    Hej Camilla läste din berättelse…Tror på ”överflöd tänkande” har haft nästan allt och nu misst mycket..har pengar till en biljett till Thailand men den sista går trögt vi verkligen komma iväg nu har väskorna packade sedan tidigare så de är bara plocka i de sista typ tandborsten, de är lite frustrerande då jag har vänner som väntar oss i Thailand och de går så långsamt ..har alltid bråttom när jag bestämt mig att göra nåt..jobbar redan mycket fån nätet och per telefon så digital nomad i svensk form är jag redan men nu vill jag bara ut…och lufta våra vingar Mvh Madde

    • Camilla Lebert Hirvi 29 april, 2013 at 21:39 - Reply

     Hej Madde! Ibland går saker långsamt har jag märkt fast jag inte just då förstår varför. Mitt tips är att följa med i det som sker. Ibland måste det ta lite tid. Medans andra gånger lossnar allt och det flyter på så snabbt och fint. Lycka till med att nå dit du vill! Varma hälsningar Camilla

 2. Ann-Catrin Hansson 29 april, 2013 at 07:45 - Reply

  Funderar över detta med betydelsen av pengar. Borde det inte vara så att det ska räcka att ha de saker om man VERKLIGEN behöver och inte ha allt som finns tillgängligt i dagens materiella samhälle? Det sägs att ekonomiskt oberoende ger lycka och frihet men samtidigt så ökar konsumtionen av materiella saker?! Pga att vi ska bli lyckligare? Är det inte så att vi blir ännu mer fångar i vårt hem och våra saker och därmed minimerar vår frihet? Är det pengarna som skapar frihet eller är det frihets känslan vi saknar? Om man var ekonomiskt oberoende, skulle man köpa mer saker då eller göra det man drömmer om? Kanske alla borde sätta fokus på att leva mer minimalistiskt, ha det man verkligen behöver och sedan satsa pengarna på det man drömmer om? Då behöver vi inte hela tiden slösa pengar på Lotto, Keno, V75 mm och drömma om just det vi saknar – frihet och pengar över till våra drömmar 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 29 april, 2013 at 08:05 - Reply

   Så sant Ann-Catrin! Jag tror som du att det är frihetskänslan som är vår drivkraft. Vi vill känna och uppleva full frihet och då tror vi att mycket pengar är svaret. Istället finns det andra vägar. Att ha låga kostnader, vara skuldfri och leva flexibelt. Det skapar också frihetskänslan vi alla längtar efter. Men vi har lärt oss sen så länge vi kan minnas att det hänger på pengarna. Och vi dras med i allt vi borde köpa och ha. Det är ofta svårare att säga nej än att följa med…

 3. Kathja 29 april, 2013 at 08:08 - Reply

  Det där är ju attraktionslagstänk rätt av, det du tänker är det du får. Att helat iden utgå ifrån att det finns ett konstant flöde av allt, gör att man skapar ett konstant flöde av allt – så även pengar. Att våga prova saker som känns rätt är att lita på sin inre vägledare och det ska vi ju göra i alla beslut.

  Men sedan har många av oss väldigt mycket blockeringar inom just området pengar, invanda tankemönster och liknande som vi softa måste ta itu med innan det kan flöda fritt. Då är EFT ett kanonbra redskap. Jag har själv jobbat bort många blockeringar med det. Så även på pengarfronten. Så tänka positivt ÄR helt rätt väg, och så lita på ditt högre jag, din inre vägledare och jobba med dina blockeringar så kommer det att bli just hur bra som helst. <3

 4. Mona 29 april, 2013 at 08:33 - Reply

  Camilla, det är precis mina tankar just nu. För drygt en vecka sedan slutade jag min anställning för att leva min dröm. Jag affirmerar mina kunder och mina mål och hur pengarna strömmar in. 99,9 % av de som lyckönskat mig tycker att jag är modig och många skulle vilja göra likadant men vågar inte. 0,1 % lägger till ett men efter lyckönskningarna, just det här att jag ska försörja mig och mina barn och tänk att denna lilla andel så lätt nästlar sig in bland tankarna. Jag gör det jag vill och brinner för nu och jag har bestämt att det ska gå bra. Det är inte bara pengar till hyra och mat jag ser i min framtid för tänker jag så, så blir det så. Prylar är jag inte intresserad av och gör mig av med så mycket jag kan nu, men jag vill gärna resa, jobba som volontär, bo i en ekoby etc och satsa pengar på sådant som är bra för en hållbar framtid. Dina bloggar är så inspirerande och nu är jag än mer fast besluten att jag ska lyckas 🙂 Tack!

 5. Brita Hahne 29 april, 2013 at 08:56 - Reply

  För 3 månader sen slutade jag på ett ”väldigt bra jobb” som koncernansvarig för arbetsmiljö och hälsa för att starta eget inom något jag brinner för, får energi av och gör mig glad.
  Det är ett av de bästa besluten som jag har tagit!
  Jag har mycket mindre pengar idag men jag LEVER och känner glädje, livslust, något som jag drömt om att känna i 8 år :).
  Jag trodde att jag skulle få den känslan bara jag gjorde karriär och tjänade mer pengar. Men tyvärr visade det sig att för att få mer pengar krävdes mer jobb, vilket i sin tur resulterade i mindre fritid och mer jobbtankar.
  Jag var rädd inför mitt beslut ”vad ska andra tro” men tog hjälp av en coach och nu är jag här och jag känner att jag lever :)! Skit i alla andra det är DITT liv det handlar om och du har bara ett. Mår du bra mår andra bra/bättre runt omkring dig :).
  Visst, jag är singel och har ingen familj att tänka på MEN det betyder å andra sidan att jag inte har någon som kan stötta mig ekonomiskt, jag måste klara mig själv.
  Jag märker också att det är många runt mig som har börjat fundera på sin situation…
  Idag får jag kommentarer som: Du ser strålande ut! Gud vad du ser ut att må bra!
  Det fick jag inte förut och det är väl också ett bevis på att jag gjort rätt ?
  Mina sista ord är: Go for it! Skit i normen och gör det du mår bra av!
  Kram Brita Hahne i ett vårsoligt Stockholm

  • Camilla Lebert Hirvi 29 april, 2013 at 14:20 - Reply

   Fantastiskt Brita! Tack för att du delar med dig av ditt inspirerande livsval. Grattis! Kramar Camilla

  • Tuija Mets 15 juli, 2013 at 15:19 - Reply

   Grattis till ditt modiga beslut! Jag står mitt uppe i jag vet inte vad just nu 😉 Önskar Dig en härlig Sommar 🙂

   En vän i Eskilstuna
   Tuija

   • Camilla Lebert Hirvi 16 juli, 2013 at 22:20 - Reply

    Tack Tuija! Spännande steg du står mitt i verkar det som. Önskar dig en härlig sommar också 🙂
    Varma hälsningar
    Camilla

 6. Brita Hahne 29 april, 2013 at 08:57 - Reply

  Bra skrivet Camilla!
  Som du kanske förstår håller jag med dig fullt ut!
  Önskar dig en härlig dag!

 7. Per-Gunnar H Ågren 29 april, 2013 at 10:37 - Reply

  Mycket bra och inspirerande inlägg. Ja att bli fattig är nog en rädsla som många av oss har. Hela ens uppväxt blir man itutad, ”skaffa en bra utbildning så du kan få ett tryggt och bra säkert jobb”. Men är det egenligen så bra råd, kanske, kanske inte..

  Samtidigt måste man våga gå efter det man vill ha här i livet. Ta risker, utmana sig själv. VÄXA som människa. Livet handlar väl om att klura ut hur ett bra liv kan levas.

  Jag håller med om ovanstående och jag har nu nyligen gått och blivit en aspirerande minimalist.

  • Camilla Lebert Hirvi 29 april, 2013 at 14:23 - Reply

   Just det,att ta risker, utmana sig själv och därmed växa är verkligen en mycket bra väg till att ”att klura ut hur ett bra liv kan levas” 🙂 Visst är livet som minimalist så mycket enklare och renare?

 8. Per-Gunnar H Ågren 30 april, 2013 at 12:35 - Reply

  Ja, även om jag bara är i början av frivillig enkelhet/minimalist stigen och jag har mycket ”skit” kvar att rensa så känner jag att mitt fokus ökar genom minimalisttänket, mindre som distraherar. Det känns absolut som rätt väg så här långt! 🙂

 9. Anne Kolbrand 4 maj, 2013 at 12:09 - Reply

  Fantastiska ord! Min familj har aldrig mått så bra som när vi tillbringade 6 månader på Koh Lanta 2010, UTAN materiella saker omkring oss. Dagarna tillbringades med varandra och nyfunna vänner. Vår son, då 6 år fick ta med sig en enda leksak hemifrån. Efter denna vistelse har har både han och vi vuxna fått en helt annan syn på vad som är viktigt och strävar hela tiden efter att ”rensa” bland de tvångstankar om vad som behövs i hemmet och som ofta uppfyller oss helt i onödan när man springer på i vanliga ekorrhjulet. Önskar att fler kunde få uppleva detta!

  • Camilla Lebert Hirvi 4 maj, 2013 at 16:12 - Reply

   Hej Anne! Ja, visst är det underbart att prova att leva det avskalade livet och då tydligt känna hur lite vi behöver. Det är en otrolig känsla av frihet på så många plan.

 10. Tuija Mets 15 juli, 2013 at 14:17 - Reply

  Pengar som flödar: Jag har satsat väldigt mycket pengar på att må bra och det i sin tur har förstås skapat oro för ekonomin. En klok vän sa att mina besparingar nog var avsedda för att jag skulle ha möjlighet att jobba med mig själv och hitta MIG. Jobbet pågår för fullt. När jag tänker klokt så tänker jag så här: Visst har det varit väldigt tufft med ekonomin (lämnat min anställning) och med lång sjukskrivning bakom mig. MEN det går faktiskt ingen nöd på mig och har inte gjort en enda dag. Jag har bostad, mat och kläder och mer därtill!!! Jag står och svajar på min stege och vet inte riktigt vart jag är på väg? Jag har ett härligt sommarjobb som ger mig tid att tänka på vad jag vill jobba med framöver. Men jag tycker det är svårt att komma på. Jag tror att jag är så traditionell i mitt tänk. Det jag vet är att jag är proffs på att bygga goda kundrelationer och att dessutom att bevara dem. Inte illa! Så mitt framtida jobb ska innehålla någon typ av service och självklart kontakt med människor. Det var lite tankar från mig. Kanske mina tankar kan hjälpa någon annan fin människa därute. Sommarhälsningar Tuija

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!