imagesJag tror på att vi ibland behöver skala av radikalt i livet. Det kommer till en punkt när allt känns bara för mycket. Det är så mycket grejer överallt som inte passar in på rätt plats. Det är så fullt i kalendern så vi hinner inte med att andas. Vi hinner inte ha tid för reflektion, tid för oss själva, tid för det som är viktigt. Det är bara stress, stress, stress. Det känns som om det knappt går att ändra. Men det är klart att det gör. Det går att förändra och ett jättebra steg att börja med för att skapa det utrymme som behövs är att skala av radikalt. Det bästa är att skala av på alla plan samtidigt, eller i alla fall en del i taget men med målet att många delar blir berörda. Börja till exempel med sakerna. Se över alla dina saker och se vad som du tycker är onödigt. Grejer du inte har rört på över ett halvår eller ett år. Varför har du dem? Om de bara finns där "för att det kan vara bra att ha" se framför dig ditt hem som bara är fyllt med saker du verkligen verkligen behöver och det du älskar att ha där, för att de sakerna betyder mycket för dig. Tänk dig vilken frihetskänsla du skulle känna. Allt som finns där finns det en mening med. Allt annat har du sålt, gett bort och kastat.

smartphones-everywhere_TS_80404212_091613-617x416Det andra området där det kan vara nyttigt att ibland skala av radikalt är tidsmässigt. En av de saker som finns mycket i våra liv och som tar kraft, tid och energi är våra skärmar. Mobil, surfplatta och dator är något många av oss ägnar mycket tid åt. Att då och då göra en digital detox och testa att helt lägga undan skärmar, gärna tillsammans med någon annan, sin partner, sina barn, nån vän och se vad som händer är ett spännande experiment. Första gången vi hade en digital detox fick vi abstinens. Vi blev irriterade. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra annars. Vi kände en tomhet. Beroendet visade det sig fanns där starkt hos oss fast vi inte alls hade varit medvetna om det och trott att vi hade allt under kontroll. Slösurfandet och kollandet på sociala media är ju en skön avkoppling men forskning har också visat att vi oftast mår sämre då vi ser på sociala media eftersom allas inlägg ser alltid mer intressanta och härligare ut än vår egen vanliga vardag. Prova att ägna en dag, några dagar då alla skärmar är avstängda och gör något roligt eller avkopplande. Prova vad som händer. Minskar stressnivån? Vilken reaktion kommer? Prova också att skala av i almanackan och bland alla aktiviteterna för att få mer obruten tid till att ägna åt det som du vet tar dig framåt till det du vill i livet.

Designa ditt livTredje området där vi kan syna oss själva och skala av och byta ut är värderingsmässigt. Betrakta dig själv och det du har som viktiga värderingar. Du kanske lever efter "Man måsta arbeta extremt hårt för att kunna tjäna några pengar". Är det din egen värdering? Tror du på den själv? Eller kommer den från någon annan? Vad är det DU tror på? Vad är dina viktigaste värderingar?

En av mina centrala deviser är att verkligen fokusera min tid till det som leder mig dit jag vill och som bidrar till andra på bästa sätt. Aaron Schwartz, ett av internets underbarn sa en gång: "Ask yourself: What is the most important thing I could be working on in the world right now? And if you are not working on that, why aren´t you?" Att lägga fokus på det som ger var och en mening, som ger glädje, där vi får komma allra

bäst till vår rätt borde vi alla ägna oss åt. Och om du inte gör det nu, varför gör du inte det? Kanske är det dags att skala av radikalt. Börja där. Skapa plats och utrymme till att det som verkligen ger mening ska få växa fram. I tomrummet du skapar finns plats att det nya ska kunna se dagens ljus. Ditt nya liv. Din nya väg framåt. Det steg du sitter och väntar på. Börja med att släppa taget om det gamla. Skala av radikalt på flera plan och skapa utrymme till det du drömmer om. Vad väntar du på?

Varma hälsningar
Camilla