Jag har precis startat mitt nya företag peelitoff.net med bla resor för att definera och ta steg mot att leva sitt drömliv. En del av att ta sig till ett nytt tillstånd, en ny situation är att först ta reda på vad som är mitt drömliv. Vilken livsstil vill jag ha? Hur ska min vardag se ut i alla aspekter. Hur jag använder min tid? Vilka relationer jag har/vill ha och hur ska de se ut? Hur vill jag ha det med arbete, fritid? Min inställning till pengar? Min förmåga att tänka på ett nytt sätt? Känslan när jag lever mitt liv? Bara att kunna definiera detta är en stor utmaning. Hur ser mitt drömliv ut egentligen? Ofta har vi en bild av något, kanske är det att driva eget, att resa, att leva fritt. Att på djupet definiera vad detta drömliv egentligen betyder är viktigt men ibland svårt att konkretisera.

Nästa steg är att definera vad som hindrar mig från att leva det livet. Vilka hinder är det, varför finns de där, vad ligger bakom dem egentligen? Vad behöver jag skala av för att ta mig närmare det sätt jag vill leva? Att skala av det som inte längre gagnar mig är både befriande men också skrämmande. Gripreflexen är stark hos människan. Vi vet vad vi har och ser vi inte vad vi kan få istället. Då krävs det en enorm ansträgning att släppa taget om det som inte behövs längre. Länge säger hjärnan att vi kan komma att ångra oss, vi klamrar oss fast vid det invanda beteendet. Ett sätt är att prova att skala av bara under en period, bara litegrann, och sen se vilka konsekvenser det fick.

Ett exempel på det är skärmfria dagar som vi har provat i vår familj. Första steget var att vi definerade att skärmfria dagar kunde ta oss närmare det vi ville. Att ha mer tid till glädjande saker vi gör tillsammans. Att genom att välja bort skärmar kunde vi tillsammans skapa en ännu starkare gemenskap. Sen kom alla MEN. "Men jag måste ju vara uppkopplad nu när jag inväntar svar från den och den." "Om jag inte har telefonen på kan någon ringa som jag behöver prata med direkt för att.... " "Vad ska min son ägna sig åt på lördagmorgonen då han vaknar före oss istället för att titta på film?" Vi provade med en dag i veckan. Första tiden var skrämmande. Jag kände mig utan något. Som om något väsentligt saknades. Jag visste inte riktigt vad jag skulle hitta på istället. Samma reaktioner märktes på de andra familjemedlemmarna. Vi blev rastlösa, irriterade. Vi var nära att släppa idéen helt och hållet. Vi hade abstinens. Sen efter en tid började kreativiteten vakna till liv. Vi hittade på roliga saker att göra tillsammans. Vi hittade på saker var och en ville göra som inte involverade skärmar. Vi började ana den positiva effekten av det vi hade skalat av. Till slut var de som varit mest negativa nu de som var mest nöjda med vårt beslut om att en dag i veckan stänga av skärmarna, att skala av den ständiga uppkopplingen.

Jag var den som bröt det som hade börjat bli en rutin. En dag var jag tvungen att kunna svara på ett mail och vi bestämde att skippa den skärmfria dagen. Nästa gång blev det likadant trots att barnen gärna hade velat spela spel istället för att finnas vid sina skärmar. Och det som hade varit en rutin blev nu brutet och så småningom bortglömt. Det var lätt att lägga tillbaka det vi hade skalat av. Det var ju så invant och det nya så mycket svårare att förhålla sig till. Nu pratar vi om att ta tag i detta igen. Invändningarna kommer återigen lätt och snabbt, samtidigt som vi vet att skärmfritt skapade, för oss, en fördjupad relation, en kreativitet till att hitta nya gemensamma aktiviteter. Vi får se när vi är redo igen.

För att kunna skala av det vi vill, krävs det mod att våga stanna i tomrummet som blir utan det som förr fanns där. Ett tomrum som så småningom kommer att fyllas med något nytt. Något som du har valt in ditt liv istället. Vi behöver inse att tomrummet inte är skrämmande utan en förutsättning för att något nytt ska kunna födas.

Vad har du, eller vad vill du, skala av som ibland är ett hinder på vägen till ditt drömliv?