Skapa andrum

20560266_mlAtt skapa andrum i livet är viktigt. Särskilt viktigt är det i lägen då vi behöver förändra. Genom alla förändringar jag själv har tagit mig igenom är det för mig ibland lätt att kasta mig in i själva förändringen. Men med tiden har jag mer och mer insett värdet av att skapa andrum. Andrummet är en paus att vila i. Där inget behöver ske. Där inget ska göras. Där allt är bra som det är. Ett vilorum för kropp, sinne och själ. Jag är ganska otålig av mig och vill gärna vidare hela tiden så jag har fått lära mig att utveckla mitt tålamod. När jag vågar vila en stund, vänta in, stanna upp och känna in, händer oftast de stora undren. När jag pratar om under behöver det inte betyda stora saker som märks utåt alltid utan mer under inom mig själv. I andrummet vilar jag i allt det som ÄR just nu. Reflektionen skapar insikter jag annars inte skulle hunnit med. Det allra viktigaste som sker för mig då jag verkligen vågar vila en längre tid i andrummet är att jag blir kreativ. När jag stannar upp finns ingen fart, ingen hastighet utan allt bara är. Från detta vill jag sedan vidare och det är då alla nya och annorlunda idéer kommer.

IMG_0798Många av de jag coachat genom åren som länge har jobbat med ett jobb som inte har varit i linje med deras värderingar har längre fryst ner delar av sig själv. De har tappat kontakten med det som skapar lust och glädje i livet. De hittar inte längre vad de innerst inne vill. De har en diffus längtan men vet inte vad den handlar om eller vad den ska leda till. Flera av dem har sedan valt och hittat vägar att släppa taget om det instängda livet och skaffat sig en paus. Kanske har de sålt ett boende och fått loss pengar. Kanske har de tagit en del av sparandet och rest utomlands en längre tid. Det bästa är då de har skaffat sig ett andrum. En paus att vila i och vänta in. Att vänta in det som ännu inte hunnit ikapp. Det som sedan länge är glömt och gömt. Det behöver tid och utrymme för att våga sig fram och ta sig in i medvetandet igen. Andrummet ger det. Stillhet att finna sin egen inre sanning. Det som vi instinktivt vet är rätt oavsett vad andra säger. Då vet vi att vi har hittat hem.

IMG_0321Du kanske har hört om indianerna som skulle resa från USA till Europa på ett möte. När hela gruppen kom fram till flygplatsen i Europa satte de sig ner mitt på flygplatsgolvet i en ring. De som mötte dem gick fram och frågade vad de gjorde. De svarade: "Vi väntar på att våra andar ska hinna ikapp våra kroppar. Vi vill sitta här tills de kommer". Precis så känns det när jag snabbt förflyttar mig mellan världsdelar. Kroppen kommer fram snabbt men det känns inte som om hela jag är där. Då brukar jag ta det väldigt lugnt första dygnen. Jag skapar mig ett andrum så att allt ska hinna ikapp. När jag helt har "landat" känns det också helt annorlunda. Det känns tydligt att NU är jag här. Jag har släppt tankar och känslor kopplat till den förra platsen. Andrummet har gett mig tiden att kunna befinna mig här och nu.

Hur gör du för att skapa andrum i vardagen?

När vet du att du skulle behöva ett andrum i livet?

Kommenterar gärna!

Varma hälsningar
Camilla

2014-11-16T08:37:46+00:0016 november, 2014|Definiera livet|27 Comments

27 Comments

 1. Marie 16 november, 2014 at 13:01 - Reply

  Jag behöver verkligen andrum. Är sjukskriven just nu och försöker landa, men har problem med att jag har svårt att släppa taget och känner mig stressad i stället. Det du skriver om att ha fryst sig själv under några år stämmer bra in på mig, tar tid att tina upp.

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 15:09 - Reply

   Ibland är kanske sjukskrivningen ett bra sätt att i vårt samhälle få den där längre pausen som vi så väl behöver när nerfrysningen har varit under en längre tid. Att då sakta börja träna sin vilja i små steg är ofta ett bra sätt. Prova att dag för dag känna in vad DU verkligen vill oavsett vad någon annan tycker och gör de små sakerna, eller gör inget alls om det är vad du vill. Sakta börjar fler och flera saker bli tydligare då. Lycka till med att finna din sanna inre kompass igen! Kram Camilla

  • Liz 22 november, 2014 at 09:42 - Reply

   Hej Marie
   Jag har varit sjukskriven också, och har haft väldigt svårt att koppla ifrån jobbet. Kände mig skyldig på nåt sätt.

 2. Marie V 16 november, 2014 at 13:10 - Reply

  Jag har sen 2år börjat att meditera och det ger mig andrum och perspektiv på livet. Men det är inte alltid jag tar mig tid att meditera och då börjar jag tappa fokus. Mitt problem är inte kreativitet, det har jag så det är kö i hjärnan men ibland har jag för bråttom att sätta projekt i verket innan jag har hunnit undersöka vart jag vill.

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 15:07 - Reply

   Just det brukar vara svårigheten Marie när man som du har kön i hjärnan (kul uttryck!) att det bara blir fokus på att göra istället för att ta sig tid att blicka uppåt och framåt i det större perspektivet. Bra att du då kan använda meditationen! Kram Camilla

 3. Cecilia 16 november, 2014 at 13:31 - Reply

  Det är så viktigt med andrum och ställtid. Jag har äntligen börjat meditera varje dag vilket ger mig andrum varje dag. När det har varit större händelser jag behövt andrum från så har jag rest bort en weekend eller över en månad för att landa i mig själv och få distans.

  Härligt och viktigt inlägg. Tack!

  You Rock!!!

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 15:05 - Reply

   Vad bra Cecilia att du både hittar dina andrum i vardagen men också i större perspektiv. You rock too! Camilla

 4. Camilla 16 november, 2014 at 13:32 - Reply

  Det här inlägget kom i precis rätt ögonblick för mig. Jag behövde bli påmind om att när man skapar andrum kommer svaren till en. Att inte stressa fram utan istället lära mig lyssna inåt igen. Tyvärr påminde även min kropp mig om detta igen, denna gång via en mycket ond axel. Men jag är tacksam för att den kommunicerar så tydligt med mig när jag glömmer detta viktiga som du tar upp här. Tack Camilla!

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 15:04 - Reply

   Vad härligt Camilla! Kroppen är makalös på att ge oss signaler. Bra att du lyssnar! Kram Camilla

 5. Ann 16 november, 2014 at 15:48 - Reply

  Hektisk liv nu med stora förändringar på gång! Flytt till egen lägenhet och ett särboskap efter 38 år ställer krav på visst andrum. Det består av avslappningsträning varje dag för det första. Mental träning är till stor hjälp. Jag går nu mot första förändringen i resten av mitt liv.Siktet inställt på annan försörjning!

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 16:51 - Reply

   Spännande skede du befinner dig i Ann! Lycka till med ny försörjning och all förändring!

 6. Martina 16 november, 2014 at 17:02 - Reply

  Hej
  Helt rätt i allt du skriver!
  Men jag har ett problem då jag är på ett jobb jag inte trivs med(har dock inget uppdrag så det är inget att göra, vilket i sig är stressande) Jag behöver då inte vara på jobbet så mycket. Men jag har ingen energi. Barnen behöver vara i skolan så resa är inte helt lätt. Vi har bokat in en resa till Vietnam 2 veckor runt jul. Min man håller på att förlora jobbet då det flyttar kontoret till annat land.
  Jag känner mig som i ett skruvstäd kommer vare sig framåt eller bakåt.
  Har du något tips för att komma loss.
  Varma hälsningar
  Martina

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 17:31 - Reply

   Hej Martina!
   Det är svårt att svara på utan att få hela bilden. Om du vill resa och få reflektionsavstånd finns det svenska utlandsskoor i hela världen som barnen kan gå på, även i länder där det går att leva mycket billigt. Tricket är alltid att få ner kostnader i så fall, så att du/ni får mer frihet att välja det ni vill. Låter verkligen som om du behöver andrum för att hitta tillbaka till energin, glädjen och vilja igen.
   Lycka till!
   Varma hälsningar
   Camilla

 7. Helena-Magdalena Ivekrans 16 november, 2014 at 18:04 - Reply

  Så viktigt och tänkvärt Camilla!
  Jag känner igen mig i det där att alltid hasta vidare och jag försöker ibland att ge mig tid att bara vara. Så tänkbara ord! Indianerna är kloka, just så där känner jag mig när jag reser, det tar flera dagar ibland för själen att komma ikapp! Tack Camilla för tänkvärd läsning!

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 18:30 - Reply

   Tack Helena-Magdalena!

 8. gunila axelsson 16 november, 2014 at 18:19 - Reply

  Kära Camilla. Att skapa andrum är en träningssak för mig. Och det kanske intevalltid blir när man planetat utan ibland får jag fånga tillfället i flykten o bara vara i nuet o livet o tänka nu kom stunden till mig. Mennofta hittarnjag lugnet o andrummet i naturen där allt är som det är äkta o enkelt. På min cykeltur till obfrån jobbet släpper jag alla tankar men också närvjag läserbo reflekterar o bara är så händer det någotvi vilan. Kram Gunilla

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 18:28 - Reply

   Så sant att det är en träningssak, Gunilla! Kram Camilla

 9. Yvonne Kjellsson 16 november, 2014 at 18:57 - Reply

  Hej Camilla!

  Tittar förbi i väntan på kvällens inspirationsföreläsning 🙂 Försökte kommentera från min mobil tidigare idag, men det ville sig inte. Ler. Jaja… tycker mycket om dina rader och har gedigen erfarenhet av att nonchalera kroppens signaler på att jag behöver andrum. Har provat många verktyg, arbetar med att guida människor genom en buffé av sådana och min egen lilla favorit är mindfulness. Det som slår mig igen och igen och igen (ler) är att det är en on- going- process… man blir liksom aldrig färdigt. Grymt irriterande för mig som gärna presterar och har bråttom osv men samtidigt otroligt befriande och skönt, att det ligger en sån kraft i att ”bara vara”. Färdigbubblat. Tack för inspiration! Varma hälsningar från ett blåsigt Karlskrona

  • Camilla Lebert Hirvi 16 november, 2014 at 19:32 - Reply

   Härliga ord Yvonne! Så sant att vi aldrig blir färdiga och vikten av balansen 🙂

 10. Lian Green-Brzezinska 17 november, 2014 at 10:25 - Reply

  Tack för kloka ord Camilla! Jag vet att det är viktig tid oxå när det inte är så mycket som händer men behöver bli påmind om det.Jag har lätt att fastna i ett presterande, göra göra göra för att känna mig duktig.Just nu är det bra att vila, reflektera och ”vänta in själen”, underbart uttryckt. Pengafrågan kan skapa ångest men det går ju att görabådeoch…både vila i lugnet just nu och skapa små aktiviteter som skapar små pengar just nu så man överlever även om det inte är det jag skall ägna mitt liv åt.Andas mer! Lek mer! Vila mer!

  • Camilla Lebert Hirvi 17 november, 2014 at 10:50 - Reply

   Kul Lian att du gillar inlägget! Så bra och sant. Andas mer! Lek mer! Vila mer! Och ha tillit, tillit, tillit till pengar utan att alltid behöva prestera så mycket. Välkomna flödet. Kram Camilla

 11. Mia 17 november, 2014 at 21:12 - Reply

  Med ditt inlägg fick du mig att se min sjukskrivning i ett nytt ljus. Andrummet som gjort att jag nu börjat hitta den väg jag vill följa. Tack Camilla 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 17 november, 2014 at 22:01 - Reply

   Ja, Mia så kan det verkligen vara. Din kropp eller sinne sa ifrån för att du behövde en paus, behövde vila, behövde vänta in själen kanske 🙂

 12. Carin 19 november, 2014 at 15:10 - Reply

  Hej Camilla och alla ni andra som kommer med inspirerande kommentarer! Mina andrum i vardagen kommer i yoga, meditation och promenader så där har jag inte så mycket nytt att tillägga. Men jag vill dela med mig av en kul kommentar som en av mina yogalärare kom med då vi skulle ha ett vilande och återhämtande yogapass. Vi vill ju PRESTERA även då vi tränar och ett vilande pass känns för många som bortkastad träningstid. Men min lärare redogjorde för alla positiva effekter både på det fysiska och mentala planet och avslutade med den underbara kommentaren: ”Ibland måste vi ta oss i kragen och sätta oss ner!” Det säger jag till mig själv varje gång jag inte tycker att jag har tid till paus. Effekten av paus och andrum är mycket större än att försöka forcera fram resultat, vad det nu än är som vi försöker uppnå. Stor kram till alla!/ Carin

  • Camilla Lebert Hirvi 8 december, 2014 at 08:51 - Reply

   Så bra kommentar Carin! Den ska jag bära med mig 🙂 Ha en fin dag!

 13. Ia 19 november, 2014 at 19:36 - Reply

  Jättebra, tänkvärt inlägg – framför allt i vår tidsjagande tillvaro.
  Kinesiskt ordspråk: När man haft bråttom länge måste man stanna upp och vänta in sin själ.
  Vandra och söndagar är mina andrum. Just nu har jag ett längre, större och djupare andrum eller mer ett ”stopp!”. Gör allt utom det jag ”ska”. Och mår bättre och bättre. Idag tog jag t o m en svängom i vardagsrummet! Men berätta det inte för nå’n…..

  • Camilla Lebert Hirvi 20 november, 2014 at 05:12 - Reply

   Underbart med en svängom Ia! Jag lovar att inte säga något 😉

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!