heartFör att fullt ut kunna nå målet med frihet som livsstil har jag upptäckt att det är viktigt att vara tekniksmart. Jag minns fortfarande hur jag njöt de första åren i Thailand för 14 år sedan då det inte fanns någon mobiltäckning på vår strand. Det fanns ett internet café på hela ön som låg två timmars moppefärd bort på en ibland lerig och svårframkomlig väg. Så när vädret tillät satt vi tre personer på en moppe en gång i veckan på väg ner till caféet redo med en diskett att ladda ner mejlen som vi sedan tog en vecka på oss att svara på. Idag känns det nästan ofattbart.

Jag och min man Eric lärde känna varandra på nätet. Vi började chatta på en dejtingsajt, gick vidare till chatt via MSN (en av de få chattfunktionerna som fanns då) och sen började vi ringa varandra på fasta telefoner. Jag stod i en reception utomhus vid stranden och hörde hans röst första gången. Vi mejlade varandra P1010329bilder och att sedan träffas var enormt spännande och ganska oförutsägbart. Nyligen agerade vi själva dejtingförmedlare genom att två vänner till oss fick kontakt på nätet eftersom de bor i olika länder och har nu utvecklat en stark förälskelse innan de har träffats. Precis som vi gjorde. Men de har nu helt andra medier att ta till. De Facetimar varje kväll och har sett varandra tidigt i sin relation, de chattar, de Skypar. Tekniken är idag en fantastisk möjlighet för oss. Jag kan coacha människor var vi än är, bara vi passar in våra tidszoner med varandra. Möjligheten att få en nära kontakt finns där fast vi inte sitter i samma rum. En del föredrar det sättet att bli coachade på. Det ger mer utrymme att tänka, blir mer otvunget menar de.

Samtidigt som tekniken gör det möjligt för oss att leva och jobba var och när vi vill finns det en risk att vi hamnar i situationer där vi sitter i paradiset men sitter med näsan riktade mot våra skärmar. Det är viktigt att redan innan du sätter Relationsworkshop ”Väx genom dina nära relationer”igång med din plan att bli en Digital Nomad att du tydligt sätter din vision och att du låter den leda dig. Om det i din vision finns med att du vill ha mer frihet, se upp med teknikberoendet som snabbt kan sätta sig i dig. Kanske för att du är rädd att du inte ska kunna försörja dig om du inte lägger ner massor av tid. Kanske för att vi är vana vid att ha våra skärmar nära oss. Kanske för att genom skärmen har du kontakt med andra hemma. Jag valde tidigt att så snart det gick ta hjälp av andra. Så snart minst tendens kom att jag jobbade för mycket gentemot den vision och mål jag hade satt upp började jag anlita andras hjälp. Allteftersom mitt företag har växt har jag tidigt tagit hjälp. Nästan så tidigt att oron för om jag ska ha råd har funnits. Genom att begränsa mitt teknikanvändande har jag enligt min vision varit tekniksmart. Ett annat sätt har varit att automatisera tekniken och arbetet så mycket jag kan.

Hur jobbar du tekniksmart? Hur använder du tekniken utan att fastna, utan att bli beroende? Hur håller du balansen mellan teknik och relationer, natur och andra viktiga värden i livet?

Varma hälsningar
Camilla