Tvivel har dödat miljoner

doubts-featureTvivel har dödat miljoner idéer, visioner och planer. Som du säkert vet har en undersökning gjorts av patienter som ligger på dödsbädden om vad de ångrar mest i livet och det är inte att de borde ha arbetat mer. Utan det är att de inte har förverkligat de drömmar de har haft. Vad är det då som gör att många inte förverkligar sina drömmar? Min upplevelse är att de flesta har starka och tydliga visioner. Inte alla, då en del har gått i andras fotspår eller i det som förväntas av samhället, föräldrar, normer och har helt stängt av hörseln inåt. De har stängt av kontakten med sin egen inre kompass och vet inte längre vad som är deras egen innersta vilja. Vad deras längtan handlar om. De kanske bara vet att de inte vill ha det som de har det idag. Och det är en bra början.

UnknownMen de allra flesta har en dröm, en vision, en längtan efter något de vill uppleva, förverkliga i sitt liv. Oftast blir den drömmen starkare i perioder då livet inte känns så bra. När vi längtar bort från en tillvaro vi inte trivs med kan drömmen och visionen synas tydligare. Men vad är det då som hindrar oss mest att verkligen göra det vi vill? Tvivel. Tvivel på om det verkligen går. Många hävdar att det handlar om pengar. Samtidigt har jag coachat många människor till att förverkliga sin dröm och ofta har de helt kunnat gå förbi hindret av pengar. De har hittat andra vägar så th1snart de har släppt att det inte går för att de inte skulle ha tillräckligt med pengar. Våra rädslor för att inte få eller att bli av med kan hindra oss att våga se helt nya vägar som tar oss dit vi vill fast på ett annat sätt än vi först tänkt. Men tvivlet kan också handla om annat. Om vad andra ska tycka. Om jag verkligen har förmågan att lyckas. Om själva förändringen i sig. Om att jag vet vad jag har men inte vad jag kan få. Om att jag gömmer mig bakom olika praktiska hinder; mamma är sjuk, barnen är för små, barnen är för stora, min man vill inte samma som jag osv. Hinder som kanske har andra svar och lösningar än det första jag tänker på.

Så det handlar ofta om att vara kreativ, finna nya typer av lösningar. Och att ha en stark och tydlig vision, en känsla av hur jag vill leva mitt liv. Inte egentligen exakt vad jag vill göra, var jag vill bo eller vilka jag har omkring mig. avoiding-procrastinationKänslan av hur det ska kännas i livet när det är som bäst är den bästa och starkaste kraften. När jag bär på den känslan kan också helt andra bilder och vägar dyka upp som jag egentligen inte hade tänkt från början. Och då kan tvivlen blekna. Då kan vi se att de tvivel vi satt upp har varit murar för att kunna se andra vägar att nå dit vi vill. Tvivel är en naturlig känsla och till för att vi ska vara "realistiska", att vi ska kunna betrakta också riskerna med våra val. Men om vi fastnar i tvivlen kan de döda våra drömmar och visioner kanske för alltid.

Så syna dina tvivel. Är de verkliga? Finns det vägar runt dem eller genom dem? Gå tillbaka till känslan du vill skapa i ditt liv och håll den tydlig och CamillaLebert2015-7571 kopialevande. Och en dag dyker en ny typ av lösning upp. En du inte kunnat drömma om ens. Ibland behöver vi tålamod och vänta in. Ibland behöver vi en spark i backen och själva sätta igång.

Känner du igen dig? Vad behöver du för att lyckas förverkliga det du drömmer om?

Kommentera gärna!

Varma hälsningar från ett 31-gradigt Paleochora på Kreta
Camilla

2016-08-28T09:06:58+00:0028 augusti, 2016|Designa|5 Comments

5 Comments

 1. Fredrika 28 augusti, 2016 at 10:03 - Reply

  Har nu kommit till ett vägsked där jag måste förverkliga mina önskningar annars går jag under så ditt inlägg kom i rätt stund.

  • Camilla Lebert Hirvi 28 augusti, 2016 at 10:56 - Reply

   Så bra! Ibland behöver vi komma dit innan vi kan ta steget. Lycka till Fredrika!

 2. Mia 28 augusti, 2016 at 10:50 - Reply

  Tvivel har och är fortfarande mitt största hinder på min resa. Men steg för steg, ibland ”babysteps” hittar jag stolt vägar att våga ta mig förbi. Så detta var precis det jag behövde läsa just nu. Tack:-)

 3. ViviAnn 1 september, 2016 at 12:07 - Reply

  Tack Camilla för ett bra blogginlägg! Jag håller med dig och för min egen del har tvivel sattit stopp för mycket men inte nu längre! Nu lyssnar jag till min vision och min längtan och gör saker fast omgivningen tycker det är konstigt. Ex. Att resa bort när folk tycker man borde stanna hemma för att passa normen. Men det struntar jag i. Jag gör det jag mår bra av. Senaste exemplet är när jag berättade för min omgivning att jag skulle åka utomlands nu i september. Svaret jag fick var ”Men då är det ju det och det som du missar”. Ja, det gör jag kanske, men min semester missar jag inte sa jag till svars och det blev tyst. Även om det i just den stunden känns som att jag går emot hela normen här hemma, så inom mig så bubblar energin och känslan av lycka för att jag KAN göra så här, för att jag kan ta ett sånt här beslut. Det ger mig en känsla av frihet och självbestämmande. Men det är inte alltid lätt eller roligt att mötas av dessa kommentarer. Men jag lär mig mer och mer att leva med det. Jag är och agerar annorlunda gentemot många i min omgivning.
  Tack Camilla för dina kloka ord!
  Kramar ViviAnn 🙂

  • Camilla Lebert Hirvi 1 september, 2016 at 13:04 - Reply

   Vad underbart att höra ViviAnn 🙂 Så starkt av dig att våga följa din egen inre röst fast omgivningen är negativa. Heja, heja!! Ha det så helt underbart på din semester!
   Kramar
   Camilla

Leave A Comment

GRATIS
MEJLSERIE
Få mejlserien
5 sätt att designa ett liv
med mer frihet
Din information kommer inte att delas med någon tredje part.
FÅ GRATIS mailserie
5 sätt att designa ett
liv med mer frihet!