imagesAtt uppleva och kunna känna vardagslycka sägs vara en av faktorerna till att vi är lyckliga som människor. Jag lyssnade på en expert inom lyckoforskning för en tid sedan och han pratade om vikten av att både kunna känna lycka i det korta perspektivet och i det långa. Häromdagen drabbades jag av en så stark lyckokänsla, som rusade genom kroppen. Jag stannade upp och försökte definiera vad det var som hade utlöst lyckan. Just då var jag ensam, inte med någon och inget särskilt hade hänt. Det var alltså inte den kortsiktiga lyckan av något som händer just nu utan ju mer jag kände efter märkte jag att det var en plötslig insikt om det liv jag har skapat åt mig själv och allt det jag upplever nu och också har upplevt de senaste 15 åren och ser att jag kommer att kunna uppleva långsiktigt framåt som dök upp i mitt medvetande. Hela dagen gick jag omkring och log för mig själv och fyllde mig med lyckokänslan. När jag reflekterade ännu mer insåg jag att det var flera ingredienser som dök upp som jag kände tacksamhet för och som var med och skapade min vardagslycka.

images 2En ingrediens är att jag upplever så stor frihet i det liv jag lever idag. Frihet i att kunna bo var jag vill, kunna arbeta när, hur och med vad jag vill, frihet i att ändra mig om jag vill, frihet i att snabbt byta perspektiv, land, typ av liv. Friheten som har gjort att jag väljer att ofta bo på varma, sköna, vackra platser med härliga människor runtomkring mig. Friheten är för mig en av de allra allra viktigaste ingredienserna för lycka.

Det andra är känslan av att jag har tagit fullt ansvar för mitt eget liv och min lycka. Insikten om att jag verkligen både för länge sedan och ännu idag vandrar på en stig som är bara min, som jag själv har skapat och återskapar varje dag, är en berusande känsla. Ingen annan styr mina val mer än mina nära och kära och deras välgång och val som jag och de anpassar till varandra på bästa sätt. Ansvaret för mitt eget liv och känslan att det verkligen är jag som styr helt och hållet är fantastisk och en stor del av varför jag upplever lycka.

CamillaLebert2015-7571 kopiaJag insåg att upplevelsen av att känna denna frihet inte har med pengar att göra alls. Givetvis påverkar det att jag inte sitter i en stor skuldfälla och är helt skuldfri men trots att jag inte har en stor pott på banken har tilliten till att jag skapar pengar längs med vägen, den tilliten och insikten att det går, blivit så stark att rädslan för brist på pengar är borta. I och med att den rädslan är borta är jag fri. Fri från rädsla och fylld av tillit. Tilliten betyder inte att jag naivt tror att bara det bästa alltid kommer att hända mig. Givetvis har jag genom åren inte alltid upplevt enbart positiva faser. Svåra perioder har dykt upp på olika sätt och jag vet att livets olika skeden och upp-och nergångar drabbar oss alla och också mig. Men jag väljer att njuta fullt ut just nu då jag inte har någon större svårighet eller någon stark längtan någon annanstans. Just nu är allt bra. Just nu är det jag har och det är en otrolig gåva.

Laughing-Friends-2_thumb3När sedan någon gång en tillfällig lycka dyker upp, kanske i mötet med någon av mina nära och kära och mina vänner. Eller någon okänd person. Eller tack vare en händelse. Då förstärks min lyckokänsla. Då tar den kortsiktiga lyckan över och jag njuter av rushen i kroppen som far runt i alla mina celler. Att då också kunna stanna upp och verkligen njuta av min egen upplevelse är underbart. Likväl som jag stannar upp och är fullt ut i min lyckokänsla är det för mig lika viktigt att våga stanna upp också i de jobbiga känslorna som kommer. När jag stannar där och betraktar det som är, det jag upplever och känner kan jag sen också njuta mycket mer när jag känner de positiva känslorna. Jag kan också numera oftare lyfta mig själv och se att det negativa som händer mig kan jag komma att se meningen med senare. Även om det är svårt just då i stunden så kan den svårigheten bli det som verkligen har skapat något viktigt i mitt liv.

DSC_0583Så just nu känner jag mig fylld av kärlek och tacksamhet. Till mig själv. Till mitt liv. Till dig och alla fantastiska människor som jag varje dag coachar och får följa på deras väg till att skapa deras drömliv. Till den lycka jag känner. I det stora och i det lilla.

Hur och när upplever du starka lyckokänslor? Har du upptäckt när de dyker upp och varför?
Berätta gärna i kommentarerna!

Varma hälsningar
Camilla