imagesCA7QLOB2För att kunna leva fullt ut i enlighet med våra drömmar och särskilt som en Digital Nomad behöver vi kunna behärska den ädla konsten att släppa taget. Det är en stor utmaning som jag märker att många fastnar i. Vi vet vad vi har och vi vill någonstans helst ha kvar allt det som är bra just nu, men ändå söka något nytt. Vi är fyllda av motsatta önskemål och detta grundar sig i vårt behov av trygghet och samtidigt utveckling. Jag har under de 13 år jag levt som nomad lärt mig att vara längre ut på skalan mot utveckling. Det är många gånger jag har lämnat platser, människor, rutiner som alla har varit underbara och bra, men för att jag har velat och vetat att det finns nya platser, nya utmaningar, nya fantastiska upplevelser runt hörnet. Som jag kan låna. Som jag kommer att växa ännu mer av som människa. Som kommer att utmana mig och min kreativitet.

För att vi ska kunna göra plats för något nytt behöver vi skapa ett utrymme. Vi behöver skala av det gamla. Vi behöver våga släppa taget inte bara om allt det vi gärna med glädje vill säga nej till och släppa, men också allt det som är bra och fantastiskt och tryggt med den nuvarande situationen. Detta är ofta bland det svåraste som finns, eftersom vår gripreflex har vi med oss från vår tid som apor. Vi griper tag och håller fast i tryggheten. Det krävs tillit och mod till att våga släppa taget och kasta oss ut på en mer okänd väg.

Utsikt från kurslokalenJust nu skalar jag och min man av vårt liv här på Rhodos. Vi har här hyrt ett stort vackert hus på 240 kvadratmeter mitt på stranden på Rhodos och jag har aldrig bott så bra som jag gör idag. Och för en billigare penning än en liten etta i Stockholms innerstad. Vi njuter varje dag av de vackra omgivningarna, att se havet skifta färg och form, somna och vakna till vågornas brus, ett morgondopp i havet och stillhet i själen. Ändå har vi själva bestämt oss för att ge oss ut på nya utmaningar. Vi har valt att släppa taget och välja nya vägar. Trots det knackar tryggheten på dörren ständigt och säger (som den ofta gjort i de uppbrottstider jag har gått igenom): "Är du tokig?" "Tänk om du aldrig hittar något så här bra igen?" Men där vet jag av erfarenhet att det stämmer inte. Gång på gång har jag funnit och lånat så många olika vackra platser. Varje gång har jag undrat om jag alltid kommer att se tillbaka på förra platsen som den bästa. Varje gång har mina vildaste drömmar överträffats. Varje gång.

När vi behärskar konsten att släppa taget öppnar sig enorma möjligheter. Vår tillit växer. Vår kreativitet blommar. Vår nyfikenhet och öppenhet vaknar upp. Vi lever fullt ut. Min mamma försvann hastigt i alltför tidig ålder och det lärde mig att aldrig, aldrig skjuta upp mina drömmar. Att alltid våga bejaka dem och att inte trycka undan dem. Att inse att mitt liv är kort men kan fyllas med så mycket fantastiskt. Om jag väljer det. Om jag lär mig att släppa taget och våga nya saker.

Vad hindrar dig från att släppa taget och leva ditt liv fullt ut?

Varma hälsningar
Camilla