images2Överallt ser jag tecknen på att en ny grupp tydliggöra sig, att nutidsnomaderna vaknar. Vad är då en nutidsnomad? Att leva ett nomadiskt liv beskrivs så här i ordboken: "Nomader är de folkgrupper vars samhällsorganisation och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt." Historiskt har det levnadssättet ofta varit hopkopplat med boskapsskötsel. Men just nu vaknar ett helt nytt sätt att leva nomadiskt. Jag har coachat många som nu vill välja att leva mer nomadiskt. Några vill göra det helårsvis och andra delar av året. Några har skaffat laptop-beach-vacationen egen buffert att leva på. Vissa startar eget och kan försörja sig på nätet. Vissa jobbar hårt delar av året och lever som nomader resten av året. Vissa tar tillfälliga jobb runt om i världen. Det finns enormt många olika sätt att göra detta på idag. Varje vecka hör jag om nya sätt att kunna leva så här. De gemensamma nämnarna som jag märker finns hos alla är längtan efter frihet. Frihet att kunna arbeta var som helst, när som helst och med vad som helst. Frihet att kunna flytta på sig. Frihet från det bofasta livet.

we-are-with-many-different-cultures-in-this-world-and-almost-all-have-the-same-wishes-29-may-2015En annan gemensam längtan hos nutidsnomaden är ofta att inspireras av andra kulturer och platser. När vi skapar ett reflektionsavstånd från det invanda livet i vårt tidigare hemland öppnas ofta helt nya sidor inom oss själva. Genom att jag ser och hör hur grekerna tänker med den kris de har gått igenom, hur thailändarna så djupt älskar sin nu bortgångne kung och hur människor i andra länder ser på vad som ger mening och lycka i livet, kan jag reflektera över mig själv och mitt liv. Det gör att det blir enklare att finna min egen inre kompass, det som är viktigt för just mig.

boxes_movingNutidsnomaden är ofta en nyfiken, flexibel och möjlighetsinriktad person. För att kunna ta steget, oavsett om det är som deltidsnomad eller på heltid, krävs ofta att våga släppa taget om den tidigare livsstilen. De jag känner och har gett stöd till som tagit steget har alla gjort någon form av "hopp". De har sålt sitt boende eller bytt till ett mindre boende. De har sagt upp sig eller startat eget. De har sagt farväl till vissa nära och kära. De har vågat släppa taget och vetat att i det tomrum som då uppstår kan något nytt födas. De visar på stort mod.

people-working-together-for-a-causeMånga känner sig dock ofta ensamma i dessa tankar. Många letar ofta efter andra likasinnade. Jag har kunnat erbjuda Livsdesign retreat, seminarier och andra ställen där likasinnade har kunnat mötas. Många berättar liknande historier. Att de inte har andra som tänker likadant runtomkring dem. Vi behöver skapa det som stod i ordboken: "Nomader är de folkgrupper vars samhällsorganisation och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt." Vi behöver börja skapa vår egen "tribe", våra forum där vi kan prata om de frågor som vi sitter med. Vi behöver bli peppade för att våga kliva utanför det som fortfarande anses vara normen för hur man ska leva sitt liv. Vi behöver ge varandra stöd och pepp. Just det forumet och det underlaget för en ny typ av "tribe" vill jag vara med och skapa.

CamillaLebert2015-7364 kopiaVilken sorts samhällsorganisation kommer vi nutidsnomader att behöva? Hur kan vi skapa nära kontakt och trygghet med andra likasinnade? Hur kan vi bäst ge varandra stöd inför och under den omställning som behövs för att bli en sann nutidsnomad?

Vad är dina tankar om detta? Vad känner du själv att du behöver?
Kommentera gärna!

Varma hälsningar från ett 29-gradigt Koh Lanta
Camilla