Tankar kräver tid. Riktigt bra idéer föds ofta i mig då jag har lite långtråkigt. När jag har en längre stunds obruten tid får tankarna vandra fritt och ur det föds beslut och nya tankar. Detta fria utrymme ger mig inspiration och kreativitet att våga tänka utanför ramarna och skapa en spännande idé i min fantasi. Men nuförtiden är det svårt att hitta den obrutna tiden. Vi är ständigt uppkopplade, kan ständigt bli avbrutna, har svårigheter att finna en längre tids paus i vardagen.

I vår familj har vi skärmfria tider på onsdag em/kväll och söndag förmiddag. Inga datorer, telefoner, skärmspel eller TV/video. Första gångerna undrade min son vad han då skulle göra. Vi spelade spel. Vi tog fram gamla spel som vi inte har spelat på många år. Vi skrattade och skapade nya spel. Vi hade en härlig stund tillsammans. Nuförtiden är min son inte längre motståndare eller fundersam om detta med skärmfritt. Han inväntar när stunden kommer igen. Andra dagar läser vi i soffan. Antingen läser vi högt eller var och en sin egen bok, vilket vi känner för. Första gångerna hade vi alla abstinens. Vad händer på facebook? Tänk om det kommer något viktigt mail? Tänk om någon vill ringa oss? Det kröp i kroppen och vi undrade om detta var en så bra idé. Men vi härdade ut och fann nya aktiviteter, nya perspektiv.

Jag mindes den första tiden då jag bodde på Koh Lanta i Thailand för 12 år sedan och det inte fanns varken mobiltäckning eller internet caféer. Vi befann oss i en tillvaro långt från uppkoppling. Vi skapade inte närheten till andra människor på facebook utan skrev långa mail till våra vänner som skickades från andra sidan ön en gång i veckan. Närhet och kontakt skapade vi med de som fanns runt omkring oss. De vi träffade varje dag. Efter abstinensen hade försvunnit njöt jag av att inte behöva slå på mobilen och ha 13 meddelanden som väntade längre. Det var en enorm befrielse.

Idag i min nya tillvaro är uppkopplingen en välsignelse på många sätt. Som utlandssvensk är det härligt att kunna hålla en daglig kontakt med mina vänner. Men det är också härligt att helt stänga av kontakterna och bara låta tankarna sväva fritt. Några av mina vänner berättar om att de har ständig tillgång till 2-3 skärmar med pågående aktiviteter i princip dygnet runt. Wordfeud, facebook, twitter, hemsidor, bloggar samtidigt som de ser på TV. De säger att längre obruten tid är en stor bristvara i deras liv. En del saknar det och andra gör det inte. En dröm jag har är att driva ett ställe som har helt skärmfritt. Dit kan alla komma och finna stillheten inom sig själv och ha tid för obrutna samtal och tankar. För mig är obruten tid livsviktig. Jag behöver tiden för att utveckla idéer och bara reflektera över tillvaron.

Hur är det för dig? Har du och behöver du obruten tid? Har du skrämfria tider regelbundet? Hur känns det och vad händer för dig då? Eller vad händer i din familj om ni har skärmfritt? Berätta gärna!