Nej, det går inte. Jag kan väl inget speciellt. Vad ska folk tycka? Det är bäst att inte ropa för högt i skogen. Du klarade säkert det där bara för att.... det skulle jag aldrig kunna göra.

Varje dag möts jag i mina coachingar, samtal och mail av alla hinder som dyker upp när människor står inför en efterlängtad förändring. Det är som om våra hjärnor alltid är på alerten för att stoppa oss. Och mycket riktigt har hjärnforskare konstaterat att när vi står inför en förändring behöver vi göra en riskbedömning. Självklart är det klokt att se på riskerna, våga möte sin oro och rädsla och våga tänka de värsta scenariet fullt ut. Jag är den första att skriva under på det. MEN... vi ägnar ofta alltför mycket tid till att fastna i vår oro. Där kl 04.00 på natten är vilken oro som helst helt oövervinnerlig. Jag vet. Jag oroar mig också. Men jag har lärt mig att ta mig förbi den.

Oro och rädsla förlamar och skapar tvivel till det som vi nyss tyckte var en utmärkt idé. Tittar vi på personlighetstyper så är hälften av oss mer benägna att först kritiskt granska och sen se möjligheterna, medan andra börjar med möjligheterna och så småningom kommer till hindren. Vem är du? Hur ser din process ut när du står inför något nytt? Nya fakta, nya verkligheter med oändliga tänkbara resultat?

Det finns så mycket som kan gå fel med det du planerar, visst. Men det finns också oerhört mycket som kan gå perfekt! Som kan gå bättre än du ens kan tänka dig. Som kan göra den där enorma skillnaden som du kanske söker efter.

Invändningar mot att leva som en Digital Nomad kan låta så här (med mina svar):

"Men hur ska jag kunna bo i ett annat land, jag är ju så dålig på språk"
Det kommer att gå fint. Det finns massor med människor genom tiderna som har rest och flyttat till andra länder utan att kunna språket. Du kommer lära dig allteftersom.

"Jag har så många idéer att jag inte vet vilken jag ska välja"
Sluta oroa dig bara och välj en. Singla slant. Bara ta den sista i raden. Eller den första. Eller den som känns mest rätt. Men bara välj en. NU!

"Tänk om något går fel"
Ja, saker kan gå fel. Vad är det värsta som kan hända då? Och hur skulle det kännas? Hur skulle det kännas om du väljer att inte prova och sitter där i gungstolen och undrar hur det hade blivit OM du hade provat? Men seriöst, tänk om något blir helt rätt istället? Du skulle ju faktiskt kunna lyckas också. Eller hur?

Oro och rädsla är ett bra verktyg för oss att inte naivt kliva in i djungeln där alla vilda djuren strax kommer att anfalla oss utan en tanke innan, utan ett vapen eller en flyktplan. Visst! Men låt inte din oro stoppa dig i steget. Gör det ändå! Fast du är rädd! Fast saker kan gå fel! Fast andra säger att det inte går!

Pippi Långstrump gjorde det ändå. Tommy sa till henne: "Det där går ju inte. Så kan man inte göra" "Jaha" sa Pippa. "Det visst jag inte" mitt i när hon redan gjorde det omöjliga. Fram för mer Pippi inom oss. Hon lever i dig också, den där rebelliska, egensinniga, kloka, vansinniga lilla Pippi som ingen kan stoppa. Välkommen fram! Vi är många som längtar efter dig!